‘BİST’e 300 milyar dolar girdi’ açıklamasına cevap: Türkiye’ye gelen dolar miktarını açıkladı!

‘BİST’e 300 milyar dolar girdi’ açıklamasına cevap: Türkiye’ye gelen dolar miktarını açıkladı!
“BİST’e gören para 300 milyar doların üzerinde” diyen Bakan Nebati’nin verileri hatalı çıktı. Gerçekte BİST’in şu andaki değeri 188 milyar doların azıcık üstünde.

TÜRKİYE'YE GELEN DOLAR MİKTARINI AÇIKLADI!

Bir önceki gün, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, verdiği bir demeçte, "Doğrudan yatırımlar ve çeşitli enstrümanlarla Türkiye''ye bir giriş olduğunu gözlüyoruz, bunun yansıması nerede? BİST''te. BİST''e giren miktar 300 milyar doların üzerinde” dedi.

Halktv.com.tr’den Nuray Turhan’ın aktardığına göre, şu anda Borsa İstanbul’un (BİST) toplam değeri 188 milyar doların biraz üzerinde. Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılası bile yaklaşık 800 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

DOLAR KURU ANINDA 10 TL’YE İNERDİ!

Ekonomist ve bankacılık uzmanları, bu miktarda bir para girişi olsa yabancıların Borsa İstanbul’u komple satın alıp üzerine de 112 milyar dolar kalacağına dikkat çekerek, “Böylece hükümet de ertesi gün erken seçim kararı alırdı. Öyle bir şey olsa bankalar da uçardı zira o para dönüp dolaşıp borsaya girer, bankalardan dolar fışkırır, dolar kuru da anında 10 TL’ye inerdi” yorumunu yaptılar.

‘REEL BAZ 61 TL ZARARDALAR’

Nebati''nin aynı yayında yatırımcılara enflasyona karşı borsaya girmelerini tavsiye etmesi üzerine, Finans piyasaları uzmanı İris Cibre ise şunları aktardı:

"Şimdi bakan vatandaşa yatırım tavsiyesinde bulunuyor. Yatırımcı zarar ederse ne diyeceksiniz? ''TL''de dip burası'' dediğiniz günden beri belini doğrultamadı yahu. En son eski Türkiye Varlık Fonu Başkanı Kozal tavsiye etmiş, ertesi günden itibaren hisse hızla düşmeye başlamış, yatırımcı aynı fiyata gelmesini tam 6 ay beklemişti. Şu anda da reel bazda 61 TL zarardalar, TÜİK''e göre tabii."

‘367 MİLYON DOLARLIK DÖVİZ GİRİŞİ’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayınladığı menkul kıymet istatistiklerine göre bu hafta devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ve hisse senedi piyasasına 272 milyon dolarlık daha giriş oldu. Böylece 2 haftalık yabancı para girişi 366,8 milyon dolar oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar