Şeref Oğuz’dan borsa vurgunu çıkışı: Yerli yatırımcılar dikkat!

Şeref Oğuz’dan borsa vurgunu çıkışı: Yerli yatırımcılar dikkat!
Ekonominin bir bileni Şeref Oğuz, borsa üzerinde yapılan alımlara karşı uyarıda bulundu.

KRİTİK BORSA VURGUNU ÇIKIŞI: YERLİ YATIRIMCILAR DİKKAT!

Dünya Gazetesi yazarı ekonomist Şeref Oğuz, borsa üzerinde yapılan alımlara dikkat çekti.

Oğuz, “3 haftada hisse senedi piyasasına 725 milyon $ giriş var. Peki, kim bu yabancılar? Hisse senetlerindeki kısa süreli büyük getirilerin peşinde koşan fonlar olabilir mi?” yabancı alımların durumunu sorguladı.

Şeref Oğuz, şu cümleleri sarf etti:

“Borsa İstanbul’da hisse senetlerinin piyasa değeri 193 milyar $’lık bir büyüklüğe ulaşırken işlem gören şirket sayısı 504. Son dönemde rekor üstüne rekor kıran hacim; 26 Ağustos’ta 106 milyar liraya kadar yükseldi. Borsa endeksi lira bazında üst üste kapanış rekorları kırdı. Elbette bu rakamlar dolar bazında test edilen zirve seviyelerden çok uzak. Tam da bu sırada borsada işlem gören şirketlerden biri ile ilgili rüşvet iddiaları gündeme geldi. Borsayı adeta bir vurgun yeri haline getirenler; geçmişte yatırımcıların küsmesine ve çok uzun dönem borsanın yüzüne bakmamasına neden oldu. Bu yüzden en ufak ayrıntıların bile incelenmesi önemli…”

‘ZİYAN OLMASIN’

Şeref Oğuz ayrıca şunları söyledi:

“Makro dengeler bozulmuş, enflasyon alıp başını yürümüş, risk primi zirvede duruyor. Kredi kuruluşları üst üste not düşürmüş… Bu ahval ve şerait içinde dahi son 3 haftada hisse senedi piyasasına 725 milyon $ giriş var. Peki, kim bu yabancılar? Hisse senetlerindeki kısa süreli büyük getirilerin peşinde koşan fonlar olabilir mi? Hedge fonların at koşturduğu bir mecra olabilir mi? Şirketlerimiz borsada defter değerinin altında ya da defter değerine yakın fiyatlanıyor. Yabancı yok pahasına alıyor. BBVA’nın, Mayıs’ın 18’inde biten gönüllü çağrıda hisse başına 15 liradan aldığı Garanti payları, 24’lerden işlem görüyor. Borsaya pandemi sonrası gelen yeni yerli yatırımcılar alavere dalavere etrafında ziyan olmasın.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar