Türkiye sandık başına gidecek! İşte gün gün seçim takvimi...

Türkiye sandık başına gidecek! İşte gün gün seçim takvimi...
Türkiye 31 Mart 2024’te sandık başına gidecek. Yapılacak yerel seçimler için siyasi partiler hazırlıklarını sürdürürken seçim takvimi de belli oldu.

31 Mart’ta yapılacak olan yerel yönetimleri belirleyen seçimler ile ilgili olarak Yüksek Seçim Kurulu takvimi ilan etti.

Öncelikli olarak askıya çıkan seçmen listeleri kontrol edilebilecek. Mahalle muhtarlıklarında askıya çıkan seçmen listeleri 17 Ocak’a kadar kontrol edilebilecek. Vatandaşlar listeleri muhtarlıktan kontrol edebilecek. Öte yandan seçmen kayıtları e-devlet üzerinde de öğrenilebilecek.

Seçmenlerin itiraz etmek için 7 Şubat’a kadar vakitleri olacak, 7 Şubat 2024 tarihinde ise kütükler kesinleşecek.

SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK?

11 Şubat 2024 tarihinde ise seçmenlerin oy verecekleri yer ve sandıkları belli olacak. 29 Şubat’ta seçmen bilgi kağıtları dağıtımı yapılacak. Seçmen bilgi kağıtları ise 24 Mart’a kadar dağıtılmaya devam edilecek.

36 siyasi partinin yer alacağı seçimlerde partiler aday listelerini 20 Şubat tarihine kadar netleştirecek. 3 Mart’ta ise kesin aday listeleri kamuoyuna ilan edilecek.

TÜM OYLAR TEK ZARFA TOPLANACAK

31 Mart’ta sandığa gidecek olan seçmenler büyükşehirlerde ‘büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti’ için oy verecek. Büyükşehir olmayan kentlerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanılacak.

Büyükşehir belediye başkanlarının oy pusulası beyaz, il genel meclisi pusulaları turuncu, belediye başkanlığı pusulası ise mavi olacak.

Belediye meclisi pusulaları ise sarı olacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

OY VERME İŞLEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

31 Mart seçim günü yurdun doğusundaki 32 ilde oy verme saati 7’de başlayıp 16’da bitecek. Batı illerinde ise 8-17 saatleri arasında oy verilebilecek. Oy kullanma işleminin ardından sandıklar açılarak sayım-döküm yapılacak.

Yurt dışı seçmenleri ise yerel seçimlerde oy kullanamayacak. Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlüler için ise bu seçimde de cezaevlerinde sandık kurularak oy vermeleri sağlanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar