Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Trafik Polisi'nin muhteşem çözümü

Bugün okuyacağınız yazımdaki olay 15.03.2023 yılında veya bu sıralar çok kullanılan 100. yıla bir kala gerçekleşti. Sizler bu gerçekleşen olayı okuduğunuzda belki yok artık veya bu kadar da olur mu, diyeceğiniz bir konu.

Engelli bireylerin otomobilleri ile dışarıya çıktığında kaçınılmaz olarak karşılaştığı ilk sorunlardan biri otomobilini park etme problemi. Bu problem cadde ile sokaklarda ve de AVM otoparklarında her zaman önümüze çıkıyor. Maalesef yıllardır yetkililer bu sorunumuza bir çözüm ''''bulamıyor'''' değil, bulmuyor!

Gelelim 15.03.2023 tarih ve 11.15 saatine. Olay yerindeki cadde üzerinde, sağ tarafta araçların park edebilmesi için ayrılmış olan park cebi bulunuyor. Bu alana yaklaşık 20 ila 25 araç park edebiliyor. Ben de o gün bir görüşme için geldiğim bu cebe aracımı park ettim. Engelli olduğumdan dolayı Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden almış olduğum Engelli Park Kartı''nı aracın ön tarafına görünür şekilde koydum. Bu park kartını alırken Trafik Tescil Şube Müdürlüğü sizin cep telefon numaranızı da kayıt ediyor, her ihtimale karşı, normal vatandaş da olsanız trafik sigorta poliçesi kesilirken bile telefon numaranız artık sisteme işleniyor. Trafik Polisi araç sahiplerinin plakalarını sistemden sorgulama yaptığında bilgilerinize rahatlıkla ulaşabiliyor.

Benim park ettiğim yerde otobüs durağı varmış (madde 61/1-e). Yolu hiçbir şekilde kapatmadığım ve tıkamadığım halde engelli aracım çekici tarafından çekildi. Siz okuyucuların görmesi için cepte bulunan araçların park halindeki resmini de paylaşıyorum. Engelli araçları kanununda belli maddeler ile engelli bireylere yardımcı olması açısından özel haklar tanınmıştır. Bu hakların neler olduğunu, Trafik Polisleri biliyor ve bilmesi önemli çünkü mesleğinin gerekliliği bu. Şayet bilmiyor ise amirini arar sorar. Belki diyeceksiniz telefonunun şarjı bitmiştir arayamadı. Tamam bitti ise, elindeki sistem yüklü olan tablete bakar. Belki onun da şarjı bitmiş olabilir o zaman telsiz ile anons eder, hadi telsizin de şarjı bitti diyebilirsiniz. Aklıselim düşünebilen bir insan şunu demez mi, ya kardeşim bu adam veya kadın engelli bir kişi, buraya otomobilini park etmiş kartını da ön cama koymuş. Ben şimdi bu aracı çektiğimde bu engelli tekerlekli sandalyeli ya da koltuk değneği ile geldiğinde veya zor yürüyebilecek bir durumda ise, aracına nasıl ulaşabilecek? Bu tarz meslek gruplarında çalışan insanlar, bu düşünceye haiz olması gerekli değil mi?

Kısa bir görüşme sonrasında aracımı park ettiğim yere geldim. Otomobili park ettiğim yerde bulamayınca 12.23 saatinde 112 (155)i aradım. Araç plakamı söyledim ve aracımın çekildiğini söylediler. Bu cevaba istinaden lütfen aracımı çektiğiniz yere tekrar geri getirin dedim. Ben engelliyim çekmiş olduğunuz aracıma nasıl ulaşacağım benim hangi engelli grubunda olduğumu biliyor musunuz? Benim yürüme imkânımın olup olmadığını biliyor musunuz? Sizin için söylemesi çok kolay tabii ki… diye söyledim. Görüşme bu şekilde devam etti ve telefondaki memur şikayetime istinaden kayıt açtı ve 5 dakika sonra başka bir polis memuru aradı. Ben de ona durumu 155''e anlattığım gibi anlattım, o da çözüm olarak istmop.com adresinden aracınızın nereye çekildiğini görürsünüz oradan giderek alabilirsiniz, onun dışında başka bir şey yapamıyoruz dedi.

Her zamanki gibi engellilere çözüm noktasında üstümüze yok...

Sonrasında çekilen aracımın yakınında bulunan Sadabat Polis Karakoluna şikayette bulunmak için gittim. Onlar da şikayetimi almadan beni Çağlayan Adliyesinde bulunana Trafik Mahkemesi''ne şikayet için başvuru yapmamın daha doğru olduğunu söylediler.

aklınıza şu soru gelmiş olabilir. Çekilen aracı almak için otoparka nasıl ulaştınız? Tabii ki yeni yüzyılda ışınlanma var.. Sizin haberiniz yok mu, istediğiniz yere hemen ışınlanıyorsunuz… Bu konu ile ilgili anlatacak ve söylenecek çok şey var ki daha fazlasını şimdi yazmayalım, fakat bir vatandaş ve özellikle engelli birey olarak diğer engelli arkadaşlarımın da haklarının korunması açısından kanuni olan yasal hakkımı tabiî ki sonuna kadar kullanacağım. Bu sorunu siz değerli okuyucular ile paylaşmak istedim. Önümüzdeki yazılarımda gelişmeler hakkında sizlere bilgi paylaşımında bulunacağım. Tüm engelli dostlarıma çekicisiz günler diliyorum.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları