Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Togi

aklıma gelen şu oluyor, hangi ülke ürettiği yeri otomobilini kura ile satışa sunuyor? Toki''nin yapmış olduğu ev kura sistemi ile aynı sistemden yerli otomobili satın alacak kişiler için, başvuruları hayırlı olsun diyelim. Ben Toki''nin yapmış olduğu her ev kampanyasına eksiksiz olarak katıldım. 15 yıldır engelli kontenjanından başvuru yapmama rağmen bir ev çıkmadı. Kendilerine sorarsınız hemen şöyle bir cevap alırsınız, biz her yapmış olduğumuz projeden mutlaka kontenjan ayırıyoruz. Gelin görün ki sayıları milyonları bulan engelli ve aileleri, yapılan bir projeden ayrılan kontenjan ise sadece ve sadece 15 ila 25 daire ile sınırlı oluyor.

Genel olarak baktığımızda son zamanlarda hükümetin yapmakta olduğu veya yapacağı sosyal planların bazıları olmuyor ya da bitiş tarihinden önce tekrar ileri bir tarih verilerek uzatılıyor. En yakın zamandan bir örnek verirsek, şehirlerin yerel yönetimler için erişebilirlik sorununun çözümü için verilen tarihin 5 yıl dolmasından hemen öncesinde 4. yılda, tekrar üzerine bir 4 yıl daha ilave edilmesidir. Böylece bu süre uzatılarak belediyelere zaman kazandırma çabası da ortaya çıkmaktadır.

Gelelim yerli otomobil olan Togg''un ilk etapdaki 3 modelden oluşan satış gamındaki fiyatlarına;

-V1 RWD Standart Menzil (314 km.) 953 bin TL

-V2 RWD Standart Menzil (314 km.) 1 milyon 55 bin TL

-V2 RWD Uzun Menzil (523 km.) 1 milyon 215 bin TL

engelliler için yıllardır yetkililere engelli otomobil alımlarındaki para limitinin yanlış bir sistem olduğunu söylüyoruz. Acilen değişmesi gerektiğini, sistemin eski düzene 1600 cc motor hacmi ile alım sınırının yapılması gerektiğini ve bununla birlikte ilerleyen teknolojinin elektrikli otomobillerin de hayatımızda yer alacağından evrensel bir düzenleme olacak şekilde engellilere uygun olarak kanunumuzda değişiklik yapılması gerekliliğini anlatıyor ve yazıyoruz. Ama maalesef yetkililer yanlışa devam ediyorlar, bu yanlıştan dolayı da hem engelliler mağdur oluyorlar hem de araba fiyatlarının suistimal edilmesine yol açılıyor. Son günlerdeki yaşanan örnekte olduğu üzere 450 bin TL''lik engelli aracının 650 bin TL''lik fiyata satıldığı gibi.

Yapılmış olan para limitli engelli otomobil alım sisteminde Togg için düşünülür ise, ancak ve ancak o da ilerleyen günlerde fiyat değişikliği olmaz ise V1 RWD Standart Menzilli (314 km.) 953 bin TL''lik araç alabiliyor engelli birey. Oda tabii ki kurada çıkar ise. Çıkmaz ise hayaller bir sonraki çekilişe kalacak sanırım, o da ne zaman çıkar Allah kerim. Yerli yapılan otomobilde maalesef engellilerin düşünülmediği açıkça ortaya çıkmıştır ve yapılan para limitli alım sisteminin de yanlışlığı bir kez daha görülmüştür. Hatırlarsanız yerli otomobil fabrikası kurulurken kurum ve kuruluşlardan ön başvuru talebi alındı ve belli bir sürede ön başvuruların, üretim kapasitesi üzerinde olduğundan dolayı başvurular kapatılmıştı. 1 yılda kaç araç üretileceği öncesinde planlanmış olan sayının doğrultusunda, şimdi tekrar yeni talep başvuruluları neden alınır ki?

için ön siparişin başvuru tarihi 16.03.2023''de bedeli olan 60 bin TL''nin yatırılması ile birlikte, toplam 7 günde (24.03.2023) sipariş sayısının 100 bin olduğu söylenmektedir. 2023 üretim hedefi 20 bin araç olacaktır.

Maalesef iş bilmezlik yüzünden, selden ölmelerinin sonucunda toprağın suya kavuşmasındaki söylemlerin doğrultusunda bu yaşananların normal karşılandığı konuşmalardan doğan ve videolarda soğan ekmek yiyerek, oynanan oyuna gelinmemesini anlatmaya çalışan bir başkasının yaşamış olduğu güzel ülkem Türkiye''m burası.

güzel ülkenin 3 kıtaya sancak dikmiş bir milletin başarı kriteri soğan yemesi değil, dünyaya tarımda, bilimde, sanatta, edebiyatta, kültürde örnek olmasıdır. Depreme dayanıklı ve az katlı şehirler, empati kurabilen, kibar, hoşgörülü, saygılı ve düşünceli insanlardır başarı. Aç kalabilmek veya alınmayan önlemlerin sonucunda yitirilen canların Allah''tan geldiğine inandırılmak değil, millî üretimdir başarı. Ülke nüfusunun %60''ının açlık sınırı altında yaşamasının test edildiği, değildir başarı. Engelli insanlara, araç gereç ile maddi ihtiyaçlarını en doğru ve kaliteli şekilde yaşantısını sürdürebilmesi için yapılacak düzenlemeler ile bireysel olarak hak ettikleri hizmeti götürmektir başarı.

 

Sahibi; Mehmet Mesut Uygun)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları