Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Tepkisiz toplum…

Kıymetli dostlar, asgari ücret sonrası oluşan zamlar yağmur gibi gelmeye başladı.. Sanki çok büyük bir zam gelmiş, sanki çok büyük bir standart getirilmiş , sanki o farklar cebinize girmiş gibi a''dan z''ye her şey zamlandı..

Bu zamlar daha ne ki .. 2023''ün başlamasından itibaren yapılacak olan kredi musluklarının açılması ve para genişlemesi ile beraber enflasyonu göreceğiz.. Toplumlarda bir tepki mekanizması vardır. Hayat standardında bir değişiklik olduğunda, zamlanan kalemlerle ilgili talebi keserek, sesini yükselterek hükümetlere o zammı geri aldırtır.. Ya bizde.. Her gün zam, her gün artış..

Arkadaş şubat ayında hesaplara yansıyacak olan 8.500 liralık maaşın satın alma günü bugünkü 6-7 bin liraya eşdeğer olacak..

Ülkemizde doğan her bebek 25.461 lira borçla doğuyor.. Daha gözlerinizi açtığınızda borçla dünyaya geliyorsunuz.. Vah ki vah..

Ülkemiz oldu Göçmenistan.. Ortadoğu ve Avrupa''nın cami avlusu gibiyiz.. İpini kopartan vasıfsız mülteci buraya akın ediyor.. Buradan kaçmaya çalışan mülteciler ise yakalanarak geri getiriliyor.. Arkadaş yapmanız gereken girerken müdahale etmek çıkarken değil..

Bu kadar büyük bir akın ile beraber konut fiyatlarında artış büyük bir barınma krizini kapımıza getirtiyor..

Çalışan alacak 8.500 lira.. Ödeyeceği kira 11.000 lira.. Yemesi içmesi, sağlık harcaması, eğitim harcaması derken yoksulluk rakamı 30.000''in kıyısında geziyor.. Peki her gün gelen zamlar, her gün üzerine koyan fiyatlar karşısında vatandaş ne yapıyor.. Ben demiyorum sokaklara dökülsün, kırsın döksün.. Ama bir tepki versin.. Bir ses çıkartsın.. Nedir bu kabullenmişlik..

Nedir bu fakirliği kader olarak görme..

Yönetenleri zengin olan ülkelerde halk fakirdir, halkı zengin olan ülkelerde de eşitlik ve adalet hakimdir.. Bizim durumumuz ortada..

Bir de emeklilerimiz var, sesizce hayatlarının son perdesini kimseye muhtaç olmadan yaşamayı tercih eden.. Hani biz 8.500 liranın alım gücünü tartışırken 3.500 lira emekli maaşı alan vatandaşlarımızı konuşan yok.. Yahu 3.500 lira ile ne satın alınır, hayatında nasıl bir yaşam standardı yakalanabilir..

Ama pardon daha yeni gaz bulduk yine… Lozan''ın gizli maddelerinden dolayı yer aktı kaynaklarımızı arayamıyoruz diyen kitle ile gaz bulduk diye sevinen kitle maalesef aynı.. Ne değişti 20 defa gaz bulduk, ne yansıdı cebimize.. Zam yansıdı, zam..  Doğalgaz hizmet bedeli tam da gazı bulduğumuz gün % 84 zamlandı.. Bunun hala peşinden giden insanlar var.. Bundan mutlu olan camını penceresini açmaya çalışanlar var… Siz siz olun camınızı pencerenizi iyi kilitleyin.. Bu kış geçen seneden hem sert, hem de çok daha zam dolu geçecek..

Tefecilere, faizcilere ülke olarak ödediğimiz rakamlar varken, kur korumalı mevduata milyon milyon aktarılırken, hala emekliyi, emekçiyi konuşurken " yük" olarak adlandırıyorlar..

Benim dileğim bir an olarak ulus olarak uyanmamız.. Biz bu kadar standartı düşük bir hayatı haketmiyoruz .. Bu millet bu cefayı çekecek bir sürmedi..

Ama işin sonunda kim gelirse gelsin, hangi parti iktidar olursa olsun, bu iktidarın koltukta kalma sevdası ile yaptığı tüm hataların faturasını Türk Milletine ödetecekler..

İnsanların hayat enerjilerini aldılar .. Katarlı patron , Suriyeli çalışan ve iş arayan Türkler .. Kiralık evde oturan yabancılar, bizim milletimiz sokak sokak ev arıyor başını sokmak için..

Uyan Türkiyem uyan.. sen böyle bir yaşam şeklini haketmiyorsun.. Beni asıl üzen şey mevcut iktidarın hala yüzünün kızarmadan başarılı olduğunu söyleyebilmesi..

Arkadaşlar 28.8 milyon hane var Türkiye''de .. 7,5 milyon hane devlet yardımı ile ayakta durabiliyor.. Ve bunu övünerek söylüyorlar, ne kadar haneye yardım götürüldüğünü..

Bu kadar insanı devlet yardımına muhtaç etmişsiniz, bu kadar insanı kolu kanadı kırık bırakmışsınız.. Sosyal devlet bu değil.. Sosyal devler anlayışı bu olmamalı.. Siz bu insanlara iş sağlayın , vergi verip, devlete destek olması için imkan verin.. Ama olur mu kendisine muhtaç edip, oyları garantiye almak varken, kim düşünür milletin, ülkenin geleceğini..

Gelelim EYT konusuna.. EYT hak edilmiş milyonlarca insanların dört gözle beklediği bir konu.. AKP her konuda olduğu gibi, bu konuyada milletin yararına değil, sandıkta kendi lehine dönecek sıradan bir madde olarak bakıyor..

Karadeniz''de gaz çıktı diye sevinen kardeşlerim, Karadeniz''den çıkan hamsiyi alacak paranız var mı!!

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları