Temel sanat söyleşilerinde çizgi ve hareket konuşuldu

Temel sanat söyleşilerinde çizgi ve hareket konuşuldu
Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlik olan "Temel Sanat Söyleşileri-1 Çizgi ve Hareket" kapsamında, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Öğretim Görevlisi Volkan Karakaş, Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli olan Doç. Dr. Ayşe Nahide Yılmaz, 1970'lerden itibaren özellikle Fransa'da başlayan ve günümüzde sinema filmleri olarak karşımıza çıkan çizgi film sektörünün gelişimini vurguladı.

Yılmaz, gençlik dönemlerimizdeki kahramanların, o dönemlerdeki çizgi film karakterleri olduğunu belirterek, bu filmlerin güç, hız, kibarlık gibi değerleri bizlere aktardığını dile getirdi. Günümüzde ise Amerika Birleşik Devletleri ve uzak doğuda özellikle Japonya'nın bu sektörde öne çıktığını ifade eden Yılmaz, günümüzdeki tüketim çılgınlığının da bu sektör tarafından algılandığını söyledi. Öğretim Görevlisi Volkan Karakaş ise animasyon eğitiminin zorluğuna dikkat çekerek, çizgi film sektörünün tarihsel süreç içerisinde dergilerden, kitaplardan ve gazetelerden yayılmaya başladığını ve sinema sektörünün gelişmesiyle birlikte gişe rekorları kıran animasyon filmlerinin ortaya çıktığını belirtti.

Dijitalleşmeyle birlikte, yapılan filmlerin çocuklar ve gençler üzerinde farklı algılar ve roller oluşturduğunu dile getiren Karakaş, film sektörünün yan sektörlerinin de geliştiğini ve çizgi film kahramanlarından oyuncaklar ve kıyafetlerin üretildiğini, hatta bazen oyuncak satışlarını artırmak amacıyla animasyon filmler yapıldığını açıkladı. Karakaş, Amerikan çizgi filmlerinin takım elbise giymiş, düzgün ve sempatik kahramanlarıyla ABD'nin dünyaya iletmek istediği algıyı yansıttığını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar