Teknolojide son nokta! Göz yansımaları 3D görüntüye dönüşüyor!

Teknolojide son nokta! Göz yansımaları 3D görüntüye dönüşüyor!
Son zamanlarda meydana gelen teknolojik gelişmeler her geçen gün daha da artmasıyla birlikte özel sistemlerden yararlanarak göz yansımasını 3D görüntü haline getirildi.

Yüksek çözünürlüklü fotoğraflardaki kişilerin gözlerindeki yansımalardan nerede oldukları hakkında bilgi sahibi olmak mümkün. Tam bu noktada da Maryland Üniversitesindeki araştırmacılar teknolojik gelişmelere bir yenisini daha ekledi. Araştırmacılar özel sistemlerden yardım alarak göz yansımasını 3D görüntü haline getirmeyi başardı.

Araştırma ekibinin çalışması, 2D fotoğraflardan ortamları yeniden oluşturabilen bir yapay zeka teknolojisi olan Neural Radiance Fields (NeRF) üzerine kurulu. Söz konusu teknoloji, Nvidia’nın geliştirdiği bir sistemin merkezinde yer alıyor ve 2D fotoğraflardan 3D görüntüler oluşturuyor.

Ekip bu çalışma için bir odada hareket eden kişinin birden çok yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekiyor. Sonrasında ise göz kornealarındaki yansımaları görmek için dijital ortamda yüksek oranda bir yakınlaştırma yapıyor ve görüntüyü birçok işlemden geçiriyor. Sonucunda ise görüntü, NeRF sayesinde üç boyutlu hale geliyor.

Genel olarak Maryland Üniversitesi araştırma ekibi, göz yansımasındaki görüntüye derinlik katmayı başardı. Ancak şu anlık yüksek çözünürlükte sonuçlar elde etmek mümkün değil. Tüm bunların yanı sıra söz konusu sistem özellikle güvenlik alanında fayda sağlayacak. Bu teknoloji sayesinde bir katilin ya da teröristin nerede olduğu belirlenebilir. Ayrıca araştırma sistemleri için de faydalı oluyor. Ekibin aktardığına göre bu sistemle sentetik göz kullanılarak yapılan kontrollü testlerde oldukça iyi sonuçlar ortaya çıkıyor. Ekip, sistem hakkında şu açıklamaları yaptı:

“İnsan gözünün yansıtıcı yapısı, etrafımızdaki dünyanın neye benzediği hakkında yeterince öne çıkarılmayan bir bilgi kaynağıdır. Hareket halindeki bir kişinin gözlerini görüntüleyerek gözlerdeki yansımalar aracılığıyla kameranın doğrudan görüş alanı dışındaki bir sahnenin birden fazla görüntüsünü elde edebiliriz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar