Başkanı Kavcıoğlu: TL ağırlıklı finansal sistem hedefliyoruz

Başkanı Kavcıoğlu: TL ağırlıklı finansal sistem hedefliyoruz
TBMM plan ve bütçe komisyonuna katılan TCMB Başkanı enflasyon ve faiz indirimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon 2024'te tek haneye düşecek" dedi.

KAVCIOĞLU'NDAN: ENFLASYON VE FAİZ İLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Enflasyon 2024''te tek haneye düşecek

TBMM plan ve bütçe komisyonunda açıklama yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon ve faiz indirimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Şahap Kavıcıoğlu, "Cari açık enerji ithalatıyla yükseldi, olumlu yansımalar enerji fiyatlarıyla gölgelendi" dedi. Kavcıoğlu yaptığı sunumda enflasyonun 2024''te tek haneye düşeceğini de aktardı.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu''nun sunumunda yaptığı açıklamalar şöyle:

"Yatırım, istihdam ve ihracatın artırılması ile cari fazla vermeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modelinin cari denge üzerindeki olumlu yansımaları, enerji fiyatları tarafından gölgelenmekle birlikte, giderek daha somut hale gelmektedir.

Fiyat ve çevrimsel etkilerden arındırıldığında cari dengemiz üst üste dört çeyrek fazla vermiştir. Ülkemiz, enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır.

Pandemi öncesi istikrarlı büyüyen ihracat, sonraki dönemde keskin bir yükseliş göstermiş ve 2021 yılında güçlü eğilimini koruyarak toplam 225 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Türkiye''nin küresel ekonomi içindeki payı, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan milli gelir bazında yıllar itibarıyla ikiye katlanarak yüzde 2''ye ulaşmıştır.

2022 yılının ilk 10 ayında ise toplam ihracat 209 milyar doları aşmıştır. Cari açık enerji ithalatıyla yükseldi, olumlu yansımalar enerji fiyatlarıyla gölgelendi. Enflasyon göstergeleri yavaşlıyor, aylık enflasyon tarihsel ortalamalara yakın. Para politikası ihracatı destekliyor. 

Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Üretici fiyatları kaynaklı baskılar ılımlıya dönecek. Enflasyon 2024''te tek haneye düşecek. Enflasyonda 2023 beklentisi yüzde 22,3, 2024 beklentisi yüzde 8,8. Üretici fiyatları kaynaklı baskılar ılımlıya dönecek."

"TL''NİN YOĞUN OLDUĞU SİSTEM PALNLIYORUZ"

TBMM''de yaptığı sunumda Türk Lirasının yoğun kullanıldığı bir finansal sistem planladıklarını söyleyen Başkan Kavcıoğlu, TL kredilerinin kullanımının arttığının altını çizdi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu " TL ağırlıklı bir finansal sistem hedefliyoruz. Merkez Bankası olarak para politikasının etki alanının dışında kalan arz taraflı maliyet baskılarına tek başına faizleri artırmaya odaklanmış politikalarla karşılık vermenin etkili olmayacağını değerlendiriyoruz. Bunun yerine enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmek amacıyla üretimi ve yatırımları destekleyici, cari fazla kapasitemizi artırıcı politikalar uygulamayı gerekli görüyoruz. 2023''te dayanıklılığımız artacak, faiz indirimleri ekonomiye katkı sağlayacak. 2022''de TL kredi kullanımı arttı, ticari krediler 2021''e göre 6 kat arttı, ağırlıklı olarak KOBİ''ler kullandı. 

Parasal aktarım etkinliği güçlendi, ticari kredi faizleri politika faiziyle uyumlu düzeyde. Rezervler artış eğilimini koruyor. Enflasyonda düzelme devam edecek, uyguladığımız bütüncül politikalar etkili olacak. Talep yönlü enflasyonist baskı düşük.

Uluslararası rezervlerimiz 2022 yılında 11,5 milyar dolar artış ile 123 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır ve artış eğilimini korumaktadır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar