Merkez Bankası açıklıyor hükümet üstüne koyuyor

Merkez Bankası açıklıyor hükümet üstüne koyuyor
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemine ilişkin yol haritası niteliği taşıyan yeni Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı. Yayınlanan raporda açıklanan enflasyon hedefi oranlarının yüksek olduğu görülürken Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaların çok üzerinde olması dikkatlerden kaçmadı.

MERKEZ BANKASI AÇIKLIYOR HÜKÜMET ÜSTÜNE KOYUYOR

Resmi Gazete''de yapılan açıklama ile 2022 enflasyon hedefi yüzde 65 olarak açıklandı. Enflasyon hedefi 2023''te yüzde 24,9, 2024''te yüzde 13.8, 2025''te yüzde 9,9 olarak aktarıldı. Böylelikle enflasyonun 2025 sonunda yüzde 9,9 olarak tek haneye düşmesi hedeflendi.

Enflasyonu tek haneye düşürme hedefiyle gelen ve 20 yılın sonunda üç haneli rakamlara çıkaran hükümet tek haneli enflasyon rakamları için 2025 yılını işaret ederken bu süre zarfında Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon oranlarının sürekli olarak güncellendiği ve hükümetin Resmi Gazete üzerinden açıkladığı oranlarla eşleşmediği görüldü.

MERKEZ BANKASI TARAFINDAN YAPILAN REVİZELER...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu yılın Nisan ayında yayımladığı yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e, 2023 tahminini de yüzde 12,9’a yükseltmişti. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu o dönem yaptığı açıklamada 2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 8,2’den yüzde 12,9’e yükselttik” şeklinde konuşmuştu.

TEMMUZ AYINDA YENİ GÜNCELLEME GELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Temmuz ayında yaptığı açıklamada bankanın yıl sonu enflasyon tahmininin %42,8’den %60,4’e yükseltildiğini açıkladı. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu sunumunu Temmuz ayında gerçekleştiren Kavcıoğlu, 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin ise %12,9’dan %19,2’ye yükseltildiğini belirtti.

Kavcıoğlu, konuşmasında, yıl sonunda gerçekleşen enflasyonun TCMB beklentisinin altında kalabileceğine işaret etmiş ve "Enflasyonda atalet olmaması için tedbirler alınıyor. Gerektiğinde sert tedbirler alınır” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak gelinen son noktada hükümetin yaptığı enflasyon tahminlerinin Merkez Bankası''nın çok ötesinde olduğu görüldü ve söz konusu ekonomik sürecin Kavcıoğlu''nun belirttiği kadar tedbirler dahilinde ilerlemediği ortaya çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar