Tarihi zam açıklandı! Emekli, dul ve yetim aylığı alanlara büyük müjde

Tarihi zam açıklandı! Emekli, dul ve yetim aylığı alanlara büyük müjde
Yıl sonu yavaş yavaş yaklaşırken emekli, çalışan, dul ve yetim maaşı alan milyonlarca kişi zam oranlarını araştırmaya başladı bile. Emekli, dul ve yetim aylığı alanlar, çalışanlar en az 3400 TL maaş alacak! Enflasyon farkı da eklenecek.

İlan365'te yer alan habere göre, enflasyon rakamları özellikle emekli vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Çünkü ortaya çıkan 6 aylık enflasyon rakamları doğrultusunda emekli maaşlarına enflasyon farkı yansıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında memur ve memur emeklisi için gelecek 4 yıllık zam oranı toplu sözleşme ile belirlenmişti. Ancak buna ek olarak memur emeklileri ocak ayında enflasyon farkı da alacak. Enflasyon oranları sadece memur emeklilerin değil aynı zamanda BAĞ-KUR ve SSK emeklilerini de yakından ilgilendiriyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, dul ve yetim aylığı alanlar, evde bakım maaşı alanlar, engelli maaşı alanlar, 65 yaş aylığı, asgari ücretle çalışanlar ocak ayında enflasyon oranları doğrultusunda zam alacak. Temmuz, ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamları ile birlikte şimdiden yüzde 1.23'lük bir enflasyon farkı ortaya çıktı bile. 6 aylık enflasyon rakamlarının belli olması ile birlikte zam oranı da ortaya çıkacak.

MEMURLARA 2022 YILI İÇİN TARİHİ ZAM

Geçtiğimiz haftalarda yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda Memurlara 2022 yılı için %5 +7 yani % 12 zam yapılmıştı. Memur emeklileri aynı zamanda 6 ayda bir ortaya çıkar enflasyon farkını da ocak ayından itibaren alacak. Memurlar için enflasyon farkı şimdiden garanti diyebiliriz çünkü yılın ikinci yarısında ilk 3 aylık enflasyon farkı yüzde 1.23 oldu. Memur emeklisinin en az %2 ve üzeri enflasyon farkı alması bekleniyor.

EKİM KASIM ARALIK AYI RAKAMLARI FARKI BELİRLEYECEK

Memur ve memur emeklisinin enflasyon farkı yılın ikinci yarısında 6 aylık rakamlara göre belli oluyor. Şimdilik sadece Temmuz, Ağustos ve eylül rakamları belli oldu. Ekim, Kasım, Aralık enflasyon rakamlarının ortaya çıkması ile beraber toplam enflasyon farkı da belli olmuş olacak. Ancak 2022 yılının ilk yarısı için toplu sözleşme ile %5 zam alan memur ve memur emeklisi ortaya çıkan enflasyon farkı ile şimdiden yüzde 6.23 zammı garantilemiş durumda.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİNİ DE ETKİLEYECEK

Enflasyon oranları sadece memur ve memur emeklisini değil aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin de etkileyecek. Emekli maaş Damla çıkacak olan enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Bunun yanında dul ve yetimlerin aldığı Maaşlar da artacak. Vefat eden emeklinin hak sahiplerine verilen en düşük dul ve yetim aylığı maaşı 1500 TL olarak belirlenmişti. Ocak ayında açıklanan enflasyon rakamları ile birlikte onların da alacağı maaşların tarihi bir zamma ulaşması bekleniyor.

2021 YILI İKİNCİ YARISI ENFLASYON BEKLENTİSİ

Türkiye'de artan faiz fiyatlar, kiralar nedeniyle enflasyon rakamları durmadan yükseliyor. Ekonomistler yılın ikinci yarısında rekor bir enflasyon bekliyor. Şu anda açıklanan rakamlara göre yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 16.2’ye kadar yükseldi. Yılın ilk 9 ayında çıkan enflasyon rakamları da bu beklentiyi karşılayacak gibi görünüyor. Ancak maaşlar yılın ikinci 6 aylık yarısına Ayrılık yarısına göre belirleneceği için Ortalama yüzde 6 ve üzeri bir zam oranı çıkması bekleniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar