Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Survivor Türkiye               

Türkiye''mizde yaşayan engelli bireyler Acun Ilıcalı ''nın yapmış olduğu bu program ismi ile aynı anlamda olan ''''Hayatta Kalma'''' mücadelesini verenlerdir. Programda yarışmacılar belli zaman içerisinde karşılarına konulan engelleri aşarak ödülü kazanma mücadelesi vermektedirler. Sonuçta oradaki yarışmada yaşananlar bir oyun! İşte oyun olmayan ve Türkiye''de yaşayan biz engellilerin şampiyonluk hikâyesidir. 

Her türlü zorluğun üstesinden gelen bizleriz. Bunların içinde, ortez ve proteze ulaşamayan bedensel engellilerdir. Her türlü işitme ve iletişim cihazına erişemeyen duyma engelliler de bizleriz. Görme engelliler için kaldırımdaki ve binalardaki sarı çizgilere, toplu taşıma araçlarında (otobüslerdeki) ses sistemlerine, trafik ışıklarındaki yaya geçişlerindeki sesli uyarı sistemlerine, kaldırımdaki araçların park etmeleri sonucunda yolda yürüyemeyenler gene bizleriz. Kaldırımlara ağaç dikerek kendilerini yeşil belediyecilik yaptığını zanneden yerel yöneticilere rağmen, kaldırımda yürümeye ve tekerlekli sandalye kullanmaya çalışan gene bizleriz.

İlçe belediye yasalarındaki erişim kanunun uzatılmasına rağmen, binalardaki erişim sorunlarının üstesinden gelen engelliler gene bizleriz. Sonda ihtiyacı olup da en ucuz (Çin malı) ürünü maddi yetersizlikten dolayı kullanmaya mecbur bırakılan gene bizleriz. Devlet hastanelerinden alınan engelli raporlarının bazı sürelerde oranlarının düşmesiyle, normal insan statüsüne getirilen gene bizleriz. Engelli raporlarının artık bir kere alınacak diye açıklama yapılması üzerine, her işlem için tekrar rapor alınması için hastane ve doktor doktor dolaşarak engelleri yenmeye çalışan gene bizleriz.

SMA hastası olup da ilaca ulaşamayan ve kampanyalara muhtaç bırakılan gene bizleriz. Otomobil ihtiyacı olup da para sınırı ile önümüze engel koyulan ve bununla mücadele eden gene bizleriz. AVM otoparklarında engelli park yerlerine normal araçların park etmesi sonucunda, araba ile turlar atarak park yeri bulamayan gene bizleriz.

 2023''deki engelli maaşları %40-69 arası olanlar 1.227 TL''den 1.595 TL, %70 ve üstü olanlar 1.840 TL''den 2.392 TL''ye yükseldi diye övünenler için, bu zor şartlarda hayatta kalmaya devam edenler gene bizleriz.

İlk öğretim sürecinde, eğitim desteklerine ulaşamayan gene bizleriz. Erişim sorunu nedeniyle, eğitim alamayan ve sonrasından devlette kamu personeli alımlarında istediğimiz engelli personeli bulamıyoruz söylemlerine istinaden, üniversiteyi bitirip kamu da atanamayan engelliler gene bizleriz.

Yazdıklarımızın dışında daha çok sorun ve çözüme ulaşmayan konular bulunmaktadır. 15 Ocak 2023''te başlayacak olan Survivor yarışma programını, biz engelliler belli bir süre içinde değil, günler aylar ve hatta yıllardır hayatta kalma mücadelesini vermekteyiz. En önemlisi ise yaşadığımız bu güzel ülkemizde bazı düşünceleri yani zihniyetleri değiştirme mücadelesini veren gene bizleriz. Bakalım bu yarışma biz engelliler için ne zaman bitecek…                    

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları