Sultan 2. Murad Han dualarla anıldı

Sultan 2. Murad Han dualarla anıldı
Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci kurucusu olarak kabul edilen Çelebi Mehmed’in oğlu 2. Murad Han, vefatının 573. yılında Bursa'da düzenlenen anma programıyla dualarla yâd edildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Muradiye Külliyesi’nde organize edilen etkinlik, katılımcılar arasında duygu dolu anlar yaşattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Sağlık Müdürü Ahmet Alireisoğlu, akademisyenler ve birçok vatandaşın katılımıyla gerçekleşen tören, Muradiye Camii İmam Hatibi Lütfi Taşçı'nın hazire başında yaptığı dualarla başladı. Anma programı daha sonra Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde devam etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ertuğrul Gazi'den Osman Gazi'ye, Orhan Bey'den Yıldırım Bayezid Han’a, Murad-ı Hüdavendigâr’dan Çelebi Mehmed’e kadar Bursa'nın tarihine damga vuran isimleri rahmetle anarak konuşmasına başladı.

Başkan Aktaş, Sultan 2. Murad’ı Anadolu’daki beyliklerle, Balkan ve Avrupa devletlerinin ihtiraslarıyla, Bizans’ın sinsi emelleriyle karşı karşıya kaldığı zorlu dönemde memleket menfaati için her türlü fedakârlığı göze aldığını vurgulayarak, "Sultan Murad, ince ruhlu, hassas, lütufkâr, adil, merhametli, sözüne sadık, cesur, tedbir sahibi ve kumanda kabiliyeti yüksek bir devlet adamıydı" şeklinde konuştu. Sultan Murad'ın halk için imaretler, vakıflar ve ulema için medreseler inşa ettiğini belirten Aktaş, "Saltanatı döneminde Bursa, Edirne ve diğer şehirlerde yoksullar için imaretler, vakıflar ve ulema için medreseler yaptırdı" dedi.

Başkan Aktaş, Sultan 2. Murad'ın vasiyetini hatırlatarak, mezarının üzerine kapalı bir kubbe yapılmasını istemediğini, yağmurların üzerine yağmasını istediğini ve mezarının yanına Kur’ân-ı Kerîm okuyanların oturması için yerler yapılması arzusunu ifade etti. Bu doğrultuda, mezar çevresine oturma alanları oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar