Stockholm sendromu ne anlama gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi nelerdir?

Stockholm sendromu ne anlama gelir? Stockholm sendromu belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Günümüzde siyaset, ekonomi, kültür gibi başlıklarda sık sık kullanılan ve çok fazla duyduğumuz Stockholm sendromu nedir?

Stockholm sendromu tanımını ilk olarak psikiyatr ve kriminolog olan Nils Bejerot yapmıştır. "kendilerine baskı uygulayan kişilere karşı anlayış, sadakat beslemekle oluşan psikolojik bir durum" olarak açıklar.

STOCKHOLM SENDROMU ADINI NASIL ALDI?

1973 yılında Stockholm''da gerçekleşen banka soygununda suçlu ve rehineler arasındaki ilişkideki anormal davranışların oluşması üzerine soyguncu ile rehine arasındaki duygusal çekimin kişiler üzerindeki etkisinin yakından incelenmesi doğrultusunda ortaya çıkmıştır.

Banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca rehin tutulan kadının soyguncuya duygusal bir çekim (sempati) besler. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla kalmaz, nişanlısını terk ederek kendisini rehin alan banka soyguncusunun hapisten çıkmasını bekler.

STOCKHOLM SENDROMU NEDİR?

Stockholm sendromu, esir tutulma esnasında verilen psikolojik bir tepki sonucu oluşur. Stockholm sendromlu kişiler onları kaçıranlarla psikolojik bir bağ kurar ve onlara sempati duymaya başlar.

Stockholm sendromu artık istismarcı ile istismar edilen kişi arasında bir bağın olduğu diğer travma türlerini de içeriyor.

Pek çok tıp uzmanı, mağdurun istismarcıya karşı olumlu duygularının psikolojik bir tepki olduğunu - bir başa çıkma mekanizması olarak nitelendirir. Travma veya taciz, istismar gibi durumlardan kaynaklanan psikolojik bunalımı haftalar ve hatta yıllar boyunca hayatta kalmak için kullandıklarını vurgular.

STOCKHOLM SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

-Esir alanlara veya istismarcılara karşı olumlu duygular.

-Onları kaçıranların düşünce ve davranışlarına sempati duymak.

-Polise veya diğer otorite figürleriyle işbirliği yapmamak ve olumsuz duygular beslemek.

STOCKHOLM SENDROMU SADECE REHİNELİKLE ALAKALI DEĞİL!

Stockholm Sendromu, bir banka soyunu ya da rehin alınma durumu doğrultusunda gelişmez. Bu sendromu diğer travma türlerinin bir sonucu olarak ele alabiliriz.

Cinsel, fiziksel ve duygusal istismar. Çocuk istismarı. Antrenör-sporcu istismarı.

Bir örnek olarak şu gösterilebilir: ‘Bir antrenörün yetiştirdiği öğrencileri için en doğrusunu bildiğini düşünmelerinin sonucunda kötü bir antrenmanı bile çok iyiymiş gibi düşünebilirler.’

STOCKHOLM SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Genellikle çocuklardan ziyade yetişkinlerde ve erkeklerden çok kadınlarda görülen Stockholm sendromu tedavisi için psikoterapi desteği alınmalıdır. Tedavi sürecinde yanlış inançlar çalışılır ve savunma mekanizmaları ele alınır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar