Staj ve çıraklık mağdurları EYT'li olacak mı? En yetkili isimden net cevap geldi!

Staj ve çıraklık mağdurları EYT'li olacak mı? En yetkili isimden net cevap geldi!
EYT düzenlemesinin pazartesi Meclis'e getirileceğinin açıklanması üzerine kendilerinin de EYT kapsamına dahil edilmesini isteyen staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına AKP Grup Başkanvekili Zengin'den yanıt geldi!

Aylardır Meclis''e gelmesi beklenen EYT tasarısı, pazartesi günü TBMM''ye sunulacak. Tasarı kapsamında emekli edilecek 2 milyon 250 bin vatandaş arasında yer almayan staj ve çıraklık sigortası mağdurları düzenledikleri eylemler ve sosyal medya çalışmaları ile haftalardır Türkiye''nin gündeminde yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in Bengütürk TV canlı yayınında "Staj ve çıraklık sigortası mağdurları emekli olmayacak" açıklaması ile hayal kırıklığına uğrayan staj sigortası mağdurları, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin''in açıklamaları ile yeniden heyecanlandı.

"İŞ AKDİ GERÇEKLEŞMİYOR"

Bilgin, geçtiğimiz günlerde staj ve çıraklık sigortası mağdurları hakkında sorulan soruya canlı yayında yanıt vererek, "Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil." demişti. 

"SGK STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI İÇİN SUNUM YAPTI"

Kendisine yöneltilen staj ve çıraklık sigortası mağdurları hakkındaki sorulara yanıt veren Zengin, "Bu konu çok teknik bir konu. Geçtiğimiz hafta SGK bir sunum yaptı. Onların sunumunu dinledikten sonra meselenin çok katmanlı olduğunu gördük. Bu kanun çıktığında hemen yararlanacak 2.5 milyon insanımız var. Birkaç yıl içerisinde yararlanması muhtemel insan sayısı 5 milyona ulaşıyor, çok ciddi bir sayı. Çıktığı andaki ekonomik boyutu, hesaplar, ne kadar sorumluluk oluşturacak. İki bakanlık arasında özellikle Maliye Bakanlığı ile toplantı yaptık. Onlar da bunların hesaplanması ve en doğru şekilde ortaya konması için uğraşıyorlar. EYT’de hem çalıştıkları gün hem prim süresini dolduranlarla ilgili değişen bir şey yok. Yaş ile ilgili beklenen bir zaman dilimi vardı. Emeklilikle ilgili 3 kriterden 2 tanesi sağlanıyor, EYT’de yaş ile ilgili konuda bir kolaylık getiriliyor.'''' ifadelerini kullandı.

"ŞU ANDA KAPSAMA ALINMAYACAKLAR GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik kapsamına alınması hakkında açıklamalarına devam eden Zengin,

''''Şu anda yok gibi görünüyor. Sunumu izlediğinizde ekonomik olarak ne kadar ağır bir sorumluluk olduğunu görüyorsunuz. Bu gerçekten çok önemli bir düzenleme, sadece bugün için değil Türkiye’nin 40-50 yılına etkisi olacak bir düzenleme yapıyoruz. Gönül ister ki mümkün olduğunda bu alanı genişletelim. 1999 yapıyorsunuz bir günde kaçırdım diyen var. 2000 ile ilgili EYT kampanyası başlatanlar var. O yüzden bu dengeyi çok iyi tutmamız lazım. Devlet dediğimiz şey biziz. Hepimiz ortak bütçesi bu, önce elzem olanları yapmamız lazım." dedi.

ŞUBAT AYINDA EMEKLİ OLACAKLAR!

Hükümet yetkililerinin ve AKP kurmaylarının açıklamalarına karşın SGK Müşaviri Onur Önal, AKP''nin istese de istemese de seçimlerden önce staj ve çıraklık sigortası mağdurlarını emekli edeceğini iddia etti. Önal, Şubat ayında çıkacak torba yasanın staj ve çıraklık sigortası mağdurlarını da içereceğini belirterek, "EYT''de kapsam genişleyecek ve şubat ayında staj mağdurları emekli olacak" açıklamasında bulundu. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar