Sonunda bu da oldu! Kiralık evler karaborsaya düştü

Sonunda bu da oldu! Kiralık evler karaborsaya düştü
Antalya da emlak krizi yaşanırken, mülk sahipleri evlerini açık arttırmayla taleplere açıyor, senet imzalatıyor, yüksek kiranın yasal olmayan kısmını elden alıyor, hava parası ve ara zam istiyor...

Emlak krizi giderek derinleşiyor. Türkiye’nin büyükşehirlerinde artan yaşam maliyetleri, deprem korkusu ve bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı turizm kenti, Antalya’ya yerli ve yabancı göçü tetikleyince kentte kiralık ev sıkıntısı yaşanmaya başladı.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, Maraş depremlerinin 12 ili etkilemesinden sonra bir süre Antalya’daki otellerde kalan depremzedelerin bir kısmı da kiralık evlere yerleştikleri şehirde iş bulup yeni bir yaşam düzeni kurma çabası içine girdi. Antalya'da salgın ile başlayan kira artışları, tüm bu değişkenlerin zincirleme etkisiyle 5 kata kadar artış gösterdi.

Kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirilse de yasa dışı uygulamalar daha yaygın. Geçen yıl 2-3 bin liradan kiracı bulan daireler bugün, 15-20 bin liradan ilana veriliyor. Rus ve Ukraynalıların süren ilgisi, hissedilen krizi derinleştiriyor. Bu enflasyonist ortamda ev sahipleri, kira yükseltmek için türlü yöntemi denerken, eğitim ya da iş için şehre gelenlerse içinden çıkılmaz bir duruma sürükleniyor.

Şu sıralar ise mülk sahipleri, evlerini açık artırmayla taleplere açıyor, senet imzalatıyor, yüksek kiranın yasal olmayan kısmını elden alıyor, hava parası ve ara zam istiyor, erken tahliye sözleşmesiyle istediği anda "Evi boşaltın" diyor, kiracı evi boşaltmazsa banka hesabını kapatıp alacak davası açıyor.

Günlük ev kiralama uygulaması Airbnb de yaz sezonunda aylık kira gelirinin birkaç katını kazanma fırsatı sunduğu için ev sahiplerince tercih ediliyor. Sektörde rant yükseldikçe, kiralık ev bulmak zorlaşıyor. Kent merkezindeki birçok semtte kiralık ev sıkıntısı yaşanırken, artık emlak piyasasında tek kelimeyle karaborsa koşulları işliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar