Son dakika.. Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti!

Son dakika.. Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti!
Ünlü yazar Alev Alatlı, tedavi gördüğü hastanede 78 yaşında hayatını kaybetti.

Sosyal medya hesabı X üzerinden bir paylaşım yapan Alev Alatlı’nın ölümünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu sözlerle duyurdu:

Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun.

554.jpg

ALEV ALATLI KİMDİR?

1944 yılında İzmir'de doğan Alatlı, eğitim hayatına Tokyo'da lise eğitimi alarak başladı. Ardından ODTÜ'de Ekonomi ve İstatistik lisansını tamamladı. Ekonomi ve Ekonometri alanında yüksek lisans eğitimini ise Fulbright bursuyla ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'nde aldı.

Felsefe alanında doktora çalışmalarına devam eden Alatlı, New Hampshire'daki Dartmouth College'de bu alandaki çalışmalarını sürdürdü.

İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi konularında uzmanlaştı. 1974 yılında Türkiye'ye döndü.

009-2023-07-2023-13-haziran-19-20230625-2-59260682-90409965.jpg

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra Ankara Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev aldı. Ayrıca California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü.

Alatlı, Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte "Bizim English" adlı derginin yayınını gerçekleştirdi ve daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

alev-alatli-hayatini-kaybetti-6saz.jpg

1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in "Haberlerin Ağında Islam" (Covering Islam) ve "Filistin'in Sorunu" (The Question of Palestine) adlı çalışmaları yayınlandı. Bu çalışmaları nedeniyle 1986 yılında Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırıldı.

2006 yılında Rusya'da Mihail Aleksandroviç Şolohov 100. Yıl Edebiyat Ödülü'nü aldı ve 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar