Barolar Birliği, Yargıtay için harekete geçti

Barolar Birliği, Yargıtay için harekete geçti
Türkiye Barolar Birliği, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan yerel mahkeme ve Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi davasından tutuklu bulunan ve 14 Mayıs'taki seçimlerde TİP'ten Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay'ın bireysel başvurularıyla ilgili iki kez ihlal kararı verdi. AYM'nin ihlal kararlarını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Yargıtay'a gönderse de Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Anayasanın kesin hükümlerine rağmen AYM kararlarını tanımadı.

AYM’nin Atalay hakkında verdiği tahliye kararını uygulamadı ve Meclis'e Atalay'ın vekilliğini düşürme çağrısı yaptı.

Türkiye Barolar Birliği, (TBB) Anayasa Mahkemesi kararını uygulamayan yerel mahkeme ve Yargıtay üyeleri hakkında ceza soruşturması başlatılmasını talep etti

Adalet Bakanlığı'na ve Yargıtay'a konuyla ilgili dilekçelerini sunan TBB açıklamasında "Türkiye Barolar Birliğince, Hatay Milletvekili seçilen Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin ikinci kez verilen hak ihlali kararı üzerine; kararı uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında, karar verildikten hemen sonra 29.12.2023 tarihinde Türk Ceza Kanunu'nun 109. (Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma), 257. (Görevi kötüye kullanma) ve 309. (Anayasayı ihlal) maddelerine aykırılıktan ceza soruşturması başlatılması talebi ile Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne başvurulmuştur” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar