Siyasi isimlerden 14 Mayıs çıkışı: Erdoğan tekrar aday olamaz

Siyasi isimlerden 14 Mayıs çıkışı: Erdoğan tekrar aday olamaz
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili ve Sözcüsü Sera Kadıgil, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması halinde, seçim kanunu değişikliklerinin uygulanamayacağını ve Erdoğan'ın yeniden aday olamayacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs''ı işaret etmesi seçimlerle ilgili iki tartışmayı yeniden gündeme taşıdı; Erdoğan''ın aday olup olmayacağı ve seçim yasasında yapılan değişikliklerin uygulanıp uygulanamayacağı. TİP Milletvekili ve Sözcüsü Sera Kadıgil, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda bu iki sorunun da cevabının "hayır" olduğunu söyledi.

Kadıgil paylaşımına, seçim takviminin, seçim gününden 60 gün öncesini kapsayan bir süreç olduğuna dair ilgili mevzuatı içeren bilgileri ekledi ve "YSK “mühürsüz oyları geçerli saymak” tadında bir görev suçu işlemedikçe, seçim yasasında 6 Nisan 22de yapılan değişiklikler 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta uygulanamaz" açıklamasında bulundu.

"ERDOĞAN ADAY OLAMAZ"

Sera Kadıgil, Erdoğan''ın tekrar adaylığı ile ilgili de, 14 Mayıs''ın olağan seçim takvimi içerisinde olduğunu hatırlattı ve "Daha önce 2 kez seçilen Tayyip Erdoğan kendi kendine alacağı bir seçim kararıyla üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamaz" dedi

"MECLİS OLMAZSA ADAY OLAMAZ"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise Erdoğan''ın dünkü grup toplantısında, seçim tarihine ilişkin, "Bizim partimizdeki hukukçuların tamamı ama Türkiye''deki hukukçuların ekseriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın ikinci dönemi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla üçüncü bir kez aday olamayacağını söylüyor. Üçüncü bir kez aday olması ancak ve ancak Meclis''in erken seçim kararı almasıyla mümkün Anayasa''ya göre" ifadelerini kullandı.

YA KEYBEDERSE?

Gazeteci Murat Muratoğlu ise sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunarak, "Aklımdaki soru; 14 Mayıs günü yapılacak seçimi Erdoğan kaybederse, AKP çıkıp; "Aday olması anayasaya aykırıydı" diye Yüksek Seçim Kurulu''na başvurup seçimi tekrar ettirir mi?" diye sordu.

 

HUKUKÇULARDAN DA ORTAK GÖRÜŞ: ADAY OLAMAZ

Öte yandan Cumhuriyet’e konuşan hukukçular, Erdoğan’ın aday olup olamayacağıyla ilgili değerlendirmelerini aktardı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "TBMM, bir erken seçim kararı alırsa elbette aday olabilir. İstisna geçerli. Anayasa, TBMM bir erken seçim kararı almazsa aday olamaz diyor. Yoruma açık bir madde değil. Kendisine ve bilime saygısı olan herhangi bir akademisyenin tersini söylemesi mümkün değil" dedi.

Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan da "Anayasanın 101. maddesinin ikinci fıkrasında ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir’ diye düzenleme var. Bu düzenleme daha sonra yapılan değişikliklerle olsa bile bir değişikliğe uğramadı aynı yerinde duruyor" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olamaz. Hukuken olamaz. Bir kişi iki defadan fazla seçilemez" diyen Anayasa hukukçusu Süheyl Batum, "Özetle; ya görev süresi normal şekilde biter ve Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı olamaz, ya kendi seçimleri yeniler ve yine aday olamaz ya da muhalefete gel sen de beraber yapalım der, 360’ı bulur, erken seçime gidilir, o zaman Erdoğan yeniden aday olabilir. Başka bir yol yok" ifadelerini kullandı.

Yaşananları “cambazlık” olarak değerlendiren eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. İstisnası var; erken seçim. O da Meclis tarafından erken seçim kararı alınırsa geçerli” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar