Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Sıra bankalara gelince…

Kıymetli dostlarım.. Aylardır buradan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz .. Gidişatımız kötü, bir süre sonra ne doları tutmak için yakacak para, ne de ısınmak için yakacak doğal gaz bulamayabiliriz..

Finans zirvesinde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, faizlerin indirilmesine rağmen kredi erişiminin bu makro ihtiyati önlemlerle beraber imkansıza yakın olduğunu söyledi.. Yani Türkçesi faiz düşse de kredi yok dedi..

Bir de çıkan yüksek kârlılıkların enflasyon muhasebesi yapamamalarından dolayı şiştiğini 2023''ün sonunda yapacakları enflasyon muhasebesi ile beraber devasa görünen bu kârın bir balon olduğunu vurguladı.. Sözü aslında hükümeteydi.. "Bizi milletin önüne atıyorlar…" diye..

Şimdi kıymetli dostlar hükümet diyor ki %17-22 arasında kredi kullandırtırsan kullandırdığın kredinin %20 si, eğer %23''ten fazla bir oranla kullandırtırsan ise, miktarın %90''ı oranında devlet tahvili alma şartı getirdi. Getirisi ne? %12..

Diyelim hükümet değişti ayakları yere basan bir yönetim geldi, faizleri %40 yaptı.. Aradaki zararı kim üstlenecek endişesi içindeler…

Bir çok konuda hak da verdim evet.. Peki sorum şu Hakan Aran''a .. Üstad 20 Aralık''ta piyasayı KKM için regüle ederken halinizden memnundunuz.. 94 milyar dolarlık bir mevduat toplandı.. Bir çok insan parasından oldu, dünyanın zararını etti.. Şimdi yaptırımların ucu bankalara dokununca başladınız bağırmaya.. Keşke önce bu sesleri duysaydık sizlerden ..

FED, 0,75'' lik bir artış yaparak piyasada zaten beklenen fiyatlamayı şaşırtmadı.. Avrupa Merkez Bankası da aynı oranda ona eşlik etmeye devam etse de, dolar ile ithal edip, Euro ile ihraç eden Türkiye bu dönemde ciddi bir kur krizi yaşayacak..

Peki bu iş nereye gidiyor.. Bankalara bu sıkılaştırma politikası uygulanmasının sebebi nedir.. Bankalar eğer kredi musluklarını açar, piyasada para genişlemesi olur ise, 3-4 ay sonra sene sonu yapılacak ücret zamlarıyla beraber hiper enflasyon hissedilecek ve seçim öncesi AKP''nin işine gelmeyecek.. Onun için para musluklarını Ocak/Şubat gibi açıp insanlara 3-4 ay yalancı bir bahar yaşatacaklar.. Sonra ver yetkiyi gör etkiyi diyecekler ..

Kıymetli dostlar.. Enflasyonun günden güne daha çok hissedildiği bir ortamda, paramızın pul olmaması için harcamalarımıza dikkat etmemiz gerekiyor.. Çünkü Merkez Bankası net rezervleri 11 milyar dolar, brüt rezerv ise,  swaplar hariç kamu dahil eksi 65 milyar dolar..

Şimdi yeni yılda kredi muslukları açılacakmış, senelik %7.5''tan kredi verilecekmiş.. Peki bunun zararını kime yükleyeceksin eyyy AKP..

Seçim kazanalım da nasıl olursa olsun demek, bu milletin sırtına vuracağın yük üstüne yük, borç üzerine borçtur..

Doların olduğu yerde durduğunu düşünenler bilmelidir ki, her gün dolar o noktada kalsın diye yakılan paralar yüzünden torunların borçlanıyor..

Şimdi sıra geldi bankalara ve kısıtlamalara.. Neymiş efendim mesai saatleri dışında döviz işlemleri yapılmayacakmış.. Yahu arkadaş, Asya ile iş yapan firmalar ne yapacak..

Halı altına süpürülen toz toprak ileride ortalığı tozu dumana katacak..

Kıymetli dostlar, keşke ucu kendilerine dokunduğunda isyan eden bankalar, milyonlarca insanın parası bir gecede pul olduğunda hep bir ağızdan hayır deselerdi de, şimdi de biz onların feryadına inansaydık..

Boşuna dememişler, bu işler parayla değil, sırayla..

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları