Silolarda yaşanan patlamada bilirkişi raporu belli oldu

Silolarda yaşanan patlamada bilirkişi raporu belli oldu
Kocaeli'de geçen yıl iki kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise yaralandığı Toprak Mahsulleri Ofisi silolarındaki patlamayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

Kocaeli'nin Derince ilçesinde geçen ağustos ayında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında meydana gelen patlamayla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı.

Rapor, olaya sebep olan ihmalleri detaylı bir şekilde açıklarken, hem TMO yetkilileri hem de taşeron firma yetkililerinin asli kusurlu bulunduğunu ortaya koydu.

BİLİRKİŞİ RAPORU AÇIKLANDI

Patlamada yaşamını yitiren 2 kişi ve 10 yaralının ardından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan raporda, olaya neden olan faktörler sıralandı. Bilirkişi raporuna göre, TMO silolarında meydana gelen patlamanın, toz patlaması ve yangın olmaması için gerekli tedbirlerin alınmaması ve eksikliklerin giderilmemesi sonucu gerçekleştiği belirtildi.

Raporda dikkat çeken unsurlardan biri, yangının 5. katta başladığı ve tozlu ortamın alev almasıyla meydana gelen patlamaların yaşandığı aşamaların detaylı bir şekilde ele alınmasıydı. Ayrıca, Patlamadan Korunma Dokümanı'nda belirlenen eksikliklerin giderilmediği ve daha önce tespit edilen toz patlaması ve yangın önlemlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.

Raporda TMO yetkilileri ve taşeron firma yetkililerinin asli kusurlu bulunmalarının yanı sıra, Patlamadan Korunma Dokümanı'ndaki eksikliklere dikkat çekilerek, sorunların yetkililer tarafından dikkate alınmadığı belirtildi. İlgili dokümandaki toz patlaması ve yangın önlemleriyle ilgili uygunsuzlukların giderilmemesi, elektrik ekipmanlarının ATEX standartlarına uygun olmaması gibi unsurlar da raporda öne çıkan noktalardan biri oldu.

Raporda ayrıca, TMO Genel Müdürlüğü'nün uzman talebinin reddedilmesi, tesis içinde sigara içilmesine dair uyarılara rağmen önlemler alınmaması gibi noktalar da vurgulandı. Patlama ile ilgili hazırlanacak iddianamenin ardından yargılama süreci başlayacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar