SGK müjdeli haberi verdi! 10 yıllık sigortasını tamamlayan emekli oluyor

SGK müjdeli haberi verdi! 10 yıllık sigortasını tamamlayan emekli oluyor
SGK'ya bu yazıyı getirene direkt maaş bağlanacak! On yıl sigortasını tamamlayan emekli olabiliyor! 1.800 gün primi dolan herkes... Bazı çalışanlar için normal süreden daha erken emekli olma imkanı bulunuyor.

İşçilerin emekli olabilmeleri için belli bir süre sigortalı olma, belli bir yaşa ulaşma ve prim günü ödeme şartları aranıyor. SSK'lı çalışanların koşulları tamamlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gidilerek emeklilik işlemleri tamamlandıktan sonra vatandaşlar emekli olabiliyor. Ancak istisnai durumlar da var. Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor.

Milyonlarca çalışan emekli olacağı tarih ve alacağı maaşı merak etmektedir. Çalışanlar alacağı maaşı ve emekli olacağı yaşı da belirli zamanlarda SGK'nın resmi internet sitesinden hesaplıyor. Ancak emeklilik yaşını geri çekmek mümkün olabiliyor. Bazı durumlarda olmak için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim yeterli oluyor. Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor. Ayrıca askerlik emekliliği geri çekebiliyor. Askerliğin emeklilik yaşını geri çekebilmesi için, sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekiyor. Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor.

10 YIL SİGORTA...

Emeklilik için 10 yıl sigorta ve 1800 gün prim yetiyor. İşçiler gibi esnaf da çalışırken bir rahatsızlık yaşarsa erken emekli olabiliyor. Sağlık raporu ile yaşı beklemeden maaş bağlanıyor. Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanıyor.

Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor. Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş göremezlik gibi kolaylıklar sunuluyor. Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu. Bağ-Kur'lular, emeklilik için kendileri bizzat maluliyet tespiti talebinde bulunuyor.

YAŞ ŞARTI YOK

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için yaş şartı aranmıyor. Ancak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve toplam olarak 1800 gün prim ödemiş olmaları şart.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için ise sigortalılık süresine bakılmıyor ve 1800 gün prim yeterli oluyor.

Bağ-Kur'luların malulen emeklilikleri için Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi dahil herhangi bir prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

DEVİR YAPMALI

Malulen emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişi, sigortalılığı devam ederken de sigortalı sevk talebinde bulunabiliyor. Yani maluliyet durum tespiti işlemi için sigortalılığı sonlandırmak, işyerini kapamak zorunlu değil. Ancak Bağ-Kur'lunun malullük aylığı için işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra kendisinin veya varsa vekilinin gelir, aylık, ödenek talep belgesi ile SGK'ya başvurması şart.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar