Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Sen ne sormuştun?

Duyduk duymadık demeyin!

Meğer kuzu eti, dana etinden ucuzmuş!

Bu da nereden çıktı demeyin? Koskoca Maliye Bakanı''mız Sayın Nureddin Nebati söyledi.(1) O bilmeyecek de biz mi bileceğiz?

Türkiye''deki tüm kasapların etiketleri yanlışmış. Bugünlerde kasaptan kim kuzu eti aldıysa ve dana etinden daha çok para ödediyse derhal kasabına gitsin, parasını geri istesin.

Bir de kasabına sıkı sıkı tembih etsin. "Sakın bizi bir daha kandırmaya kalkma! Kuzu etini ne hakla bize dana etinden pahalıya satıyorsun? Bir daha olursa seni güzleri ışıl ışıl olan Sayın Bakan''ımıza şikâyet ederim." demeyi de unutmasın.

Kasap sözünüzü kesip size "Ben kırk yıllık kasabım, kuzu eti her zaman daha pahalıdır." diye yalan(!) söylemeye kalkarsa sakın onu dinlemeyin.

Ben kendimi kaptırdım, yukarıdaki satırları yazıyorum. Telefonum çaldı. Emekli Öğretmen! Çoktandır aramıyordu. Ondan kurtulduğumu sanıyordum. Bir an açmasam mı diye düşündüm, sonra eski günlerin hatırına açtım telefonu. "Köşe Yazarı! Köşe Yazarı! Yine dolduruşa geldin. Sil o yazdıklarını!" diye bastı fırçayı. Tam "Nereden biliyorsun ne yazdığımı?" diye soracağım, kendim buldum sorunun cevabını! İç sesim var ya iç sesim! Bana söz geçiremeyeceğini anlayınca hemen Emekli Öğretmen''i aramıştır kesin. Ona haddini sonra bildirmeye karar verdim. Önce Emekli Öğretmen''in haddini bildirmeliyim.

"Niyeymiş o? Koskoca Bakan''dan daha mı iyi bileceksin?"

"Sen biraz sakin ol. Anlatacaklarımı dinle, sonra sorduğun soruya kendin cevap verirsin."

Ve anlattı.

Sayın Bakan, 02 Aralık 2021''de göreve geldiği hafta "Enflasyonu düşük seviyelere indireceğiz." diyerek işe başlamıştı. O günden sonra enflasyonla ilgili söylediklerinin kaçı doğru çıktı dersin? Cevap, hiçbiri! İstersen aşağıda verdiğim linkten hepsini tek tek oku.(2) Bu arada ben en ilginç ikisini söyleyeyim.

Sayın Bakan Mart 2022''de, Haziran 2023''te yapılacağı tahmin edilen seçimlere tek haneli enflasyonla girileceğini öne sürmüştü. Ancak bugün gelinen noktada seçimler 14 Mayıs''ta. Yani seçimlere neredeyse bir ay kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu''nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre resmî aylık enflasyon yüzde 2,29, yıllık enflasyon da yüzde 50,51. Tabii ki TÜİK rakamlarıyla…(3) Şimdi de seçim ayında %50''nin altına düşeceğini söylüyor. Nereden nereye…

Hele hele "altı ay uyuyup uyansak" demişti de altı ay sonrası karabasan gibi çökmüştü dünyamıza. 6 ay önce 12 kiloluk mutfak tüpü 218 liraydı; altı ay sonra 335 lira. 6 ay önce 200 lira ile aldığınız aynı mal ve hizmeti, altı ay sonra alayım deseniz, en az 271 lira olması gerek. 6 ay önce tüketici enflasyonu %36 iken altı ay sonra %74. Üretici enflasyonu %80 idi. Altı ay sonra %132. Üstelik bunlar da TÜİK''in makyajlı rakamlarıyla. En önemlisi de ilk kez bütçenin kabulünden altı ay sonra neredeyse 2022 bütçesinin tamamı kadar bir ek bütçe çıkarıldı. Yani müthiş hesaplarla(!) yaptıkları 2022 bütçesinin ömrü 6 ay bile sürmemişti.(4)

Ha! Bir de unutmadan hani "Ortodoks" politikalardan vazgeçip "epistemolojik" politikalara geçtikleri "Kur Korumalı Mevduat" saçmalığı var ki… Hazineye hiç yükü olmayacak dediği bu uygulamanın maliyetini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda bakanlığının bütçe sunumunu yaparken kendisi açıkladı: KKM''ye Hazine tarafından bugüne kadar 91,6 milyar TL ödendi. Merkez Bankası''nın ödediği hariç…(5)

Şimdi sen çıkıp bütün bunlardan sorumlu olan Nureddin Nebati''nin avukatlığını yapıp "Sayın Bakan''dan daha mı iyi bileceksin?" diye soruyorsun.

"Evet, Köşe Yazarı! Ondan daha iyi biliyorum. Çünkü kuzu etinin fiyatıyla ilgili sorduğun sorunun cevabını sadece ben değil, çocuklar bile bilir. Hatta senin yeğenin bile bilir."

Son olarak şunu söylemeden geçemeyeceğim:

Sayın Bakan''ın bu kuzu eti açıklaması neye benziyor biliyor musun? Hani halkının yaşadığı zorluklardan bîhaber bir kraliçe vardı, hani bir siyasîmiz o meşhur sözü hatırlayamamış, hatırlatınca da söyleyememişti ya!

Marie Antoinette''in meşhur çözümü "Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!" cümlesinden söz ediyorum.

Bizim Bakan''ımız da et fiyatlarındaki amansız pahalılığa karşı yerli ve millî çözümü buldu:

"Dana eti alamıyorlarsa kuzu eti alsınlar!"

Pardon! Köşe Yazarı, sen ne sormuştun?

  1. https://bianet.org/bianet/siyaset/276759-nureddin-nebati-yine-tutturamadi#:~:text=2023%20Haziran%20se%C3%A7imlerine%20de%20tek,girece%C4%9Fiz.%E2%80%9D%20%C5%9Feklinde%20tweet%20atm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1.&text=%C3%9Cstelik%20T%C3%9C%C4%B0K''le%20akademisyenlerin%20olu%C5%9Fturdu%C4%9Fu,enflasyon%20da%20y%C3%BCzde%20112%2C51 .
  2. https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/nebati-kur-korumali-mevduatin-maliyetini-acikladi-7471857/

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları