Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Gurur mu demiştin?

Nereden aklıma esti bilmem. “Bir lider, uluslararası bir toplantıda ülkesindeki insanların gurur duyması için ne söyleyebilir ki?..” sorusunun cevabını düşünüp duruyordum kalktığımdan beri.

Her gün yaptığım gibi internette gazetelerden haberlere göz atmaya başladım. Gözlerim bir habere takıldı. Meğer aklımdaki sorunun cevabını bulup okuyacakmışım. İçime doğmuş.

Dikkatle, tadını çıkara çıkara okudum.

“G20 Liderler Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Bir tarafta 735 milyon kişi açlıkla mücadele ederken diğer tarafta lüks, şatafat ve israf alıp başını gitmişse burada çok ciddi bir sorun var, demektir. Sorunlarımızın sebebi kaynak kıtlığı değil, merhamet eksikliğidir. Türkiye olarak biz bu adaletsizliklere itiraz ediyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz.’ dedi.”(1)

Daha ne desin? Ne diyebilir ki bir lider? Bu cümleleri okuyan en azılı(!) muhalifler bile bu sözlere şapka çıkarmak, liderleriyle gurur duymak zorundadır.

Son cümlemin noktasını koydum. İç sesim, vicdanımdaki rahatını bozup ortaya çıktı ve elini kaldırdı.

“Köşe Yazarı, sana birkaç sorum var. Bu soruların cevaplarını verdikten sonra -sana söz- ben de Sayın Cumhurbaşkanı’mızla gurur duyacağım ama senden de bir isteğim var.” dedi.

“Sor bakalım iç sesim, benden de sana söz sorularını cevaplamadan seni kovmayacağım.”

“Türkiye’de emeklilerin ne kadarı en düşük aylık olan 7500 TL alıyor? Toplam emekli sayısı kaç, bunların ve tüm emeklilerin maaş ortalaması kaç TL?”

“Türkiye Emekliler Derneği’nin araştırmasına göre bu kapsamda olan yaklaşık 9,5 milyon emekli var. Toplam emekli sayısının yaklaşık 15 milyon olduğu düşünüldüğünde emeklilerin yarısından fazlası 7 bin 500 lira aylık alıyor. Ortalama emekli aylıkları ise 8 bin 500, 9 bin lira civarında bulunuyor.”(2)

Burada şunu unutma. Yollar araba dolu, sıfır araba bulunmuyor, AVM’ler hınca hınç, deniz kenarlarında adım atılmıyor diyenler çıkacak. Öyle değil ya -öyle olsa bile- Türkiye’de millî gelirin ilk %20’sini alanlar toplam gelirin %48’ini alıyor ve sayıları 17 milyon kişi.(3) Emekliler en alt grupta olanlar..”

“Resmî rakamlarla ülkemizdeki açlık sınırını ve yoksulluk sınırını benim için araştırır mısın?”

“Türk İş’in yaptığı araştırmaya göre Ağustos 2023’te Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12.198,04 TL’ye, yoksulluk sınırı 39.733,03 TL’ye çıktı.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15.813,15 TL’ye yükseldi.”

“Ortalama maaş alan emeklilerden kirada oturan ve bir çocuğu üniversitede eğitim gören birinin aylık bütçesini yapabilir misin? Hadi vazgeçtim. Çocuğu olmasın, karı koca yaşasınlar. Onların aylık bütçesini yapabilir misin? Hadi ondan da vazgeçtim. Kirada olmasın, 7500 TL’ye iki kişilik bir ailenin bütçesini yap bakalım.”

“Ben bulamadım. Arama motorundaki yapay zekâya sordum. Üzerinde çalışıyormuş. Cevabı bulunca haber verir. Bu arada ben bir okuruma sordum. “Dua etsin, başka çaresi yok.” dedi. Diyanet bile 10 Eylül’de böyle bir açıklama yapmış.”

“Okuruna sor bakalım. Son üç ayda bile Temmuz’da yapılan zamları alıp götüren enflasyonu -tövbe ya Rabbi- Allah mı yapmış?”

“…”

“Peki soruları değiştireyim. Cevabı daha kolay sorularım var. Söyler misin Beştepe’deki “Saray”ın günlük maliyeti kaç TL?”

“Koruma ordusu dahil 28 milyon TL; eski parayla 28 trilyon…”(4)

“Bir başka kolay soru… Cumhurbaşkanlığının kaç tane özel uçağı var? Almanya gibi ülkelerin kaç tane?..”

“Cumhurbaşkanı Eski Yardımcısı Fuat Oktay, bir soruya cevap olarak Cumhurbaşkanlığı envanterine kayıtlı 8 uçağın bulunduğunu açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı ve Millî Savunma Bakanlığına ait VIP uçaklar da eklendiğinde bu sayı 15-16'ları bulmakta. Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan VIP uçak sayısı eklendiğinde Türkiye, dünyanın en fazla VIP uçağına sahip ülkesi. Almanya ise nihayet Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların ortaklaşa kullanacağı yeni bir uçağa sahip oldu. Bütün üst düzey siyasilerin kullanacağı uçak sayısı toplamda 3'ü aşmayacak.”

“Soru çok da bir soru daha sorayım, yetsin. Türkiye’de kaç makam otomobili var, Almanya’da kaç?..”

"Türkiye, makam araçlarında dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Sayı 120 binin üstünde. Almanya’da 9 bin, Japonya’da 10 bin, Fransa’da 8 bin makam aracı var."(5)

İç sesim bunları sordu. Cevapları dinlerken çok keyifliydi. Konuşmam bitince önce gitmeye niyetlendi, sonra “Bir soru daha, lütfen!” dedi. Başımla onayladım:

Milyonlarca kişi açlıkla mücadele ederken diğer tarafta lüks, şatafat ve israf başını alıp gitmiş demiştin. Sahi neredeydi o?

Bir de unutmadan…

Ne duyacaktık, gurur mu demiştin?

https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/erdogan-luks-satafat-ve-israf-alip-basini-gitmisse-7798629/

https://tued.com.tr/fox-haber-namik-tan-3-haziran-2023/#:~:text=Bu%20kapsamda%20olan%20yakla%C5%9F%C4%B1k%209.5,9%20bin%20lira%20civar%C4%B1nda%20bulunuyor.

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-Dagilimi-Istatistikleri-2022-49745

https://www.instagram.com/reel/CtMeoB0A2uq/?igshid=MTc4MmM1YmI2Ng%3D%3D

https://t24.com.tr/haber/turkiye-makam-araclarinda-dunya-rekorunu-elinde-bulunduruyor-erdogan-in-ucak-filosu-ve-makam-araci-sayisi-almanya-ve-fransa-gibi-ulkelerden-daha-buyuk,855873

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları