Seçimi ister iktidar ister muhalefet kazansın! 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni para ne zaman piyasaya sürülecek belli oldu

Seçimi ister iktidar ister muhalefet kazansın! 500 TL’lik banknot ve 5 TL’lik madeni para ne zaman piyasaya sürülecek belli oldu
Enflasyonda yaşanan yükseliş devam ederken günden güne eriyen Türk lirası için ekonomistlerden tavsiyeler gelmeye devam ediyor. Artık 500 liralık banknot ve 5 liralık demir paranın çıkması gerektiğini vurgulayan Şenol Babuşçu, ekonomi yönetimine de çağrı yaptı.

UMUT CAN HALAVART / GÜNBOYU

Ekonomi yönetimine getirdiği eleştiriler ile öne çıkan ünlü ekonomist ve Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, tedavüldeki paraların enflasyon karşısında etkisini yitirdiğini belirtti.

Babuşçu, 500 TL''lik banknot ve madeni 5 liraya ilişkin Independent Türkçe''de yorumlarda bulundu.

Prof. Dr. Babuşcu''ya göre seçimden sonra ister mevcut hükümet devam etsin isterse muhalefet iktidara gelsin 3 ay içinde yapılacak işler içinde 500 TL''lik banknotu basmak ve 5 TL''lik madeni parayı çıkarmak öncelikli olarak yer almakta.

''''ENFLASYON 500 TL''LİK BANKNOTU DOĞURDU'''' DEDİ

Babuşcu''nun verdiği bilgilere göre 500 TL''lik banknot (emisyon aynı kaldığı sürece) enflasyon doğurmuyor. Enflasyon, 500 TL''lik banknotu doğuruyor.

Merkez Bankası''nın temel amacının fiyat istikrarı (enflasyonla mücadele) ve TL''nin değerini korumak olduğunu, bunun da kanunda açıkça belirtildiğini hatırlatan Babuşcu, "Eğer Merkez Bankası görevini yapıp enflasyonla mücadele etseydi ve TL''nin değerini korusaydı 500 TL''lik banknota ihtiyaç kalmazdı. 500 TL''lik banknot ihtiyacı Merkez Bankası''nın görevini yapmamasından kaynaklanmıştır" dedi.

200 TL banknotun piyasaya çıktığı Ocak 2009''dan bu yana çok değer kaybettiğini anımsatan Babuşcu, "Ocak 2009''da 1 dolar, 1,53 liraya eşitti. En büyük banknot olan 200 TL ile 131 dolar alınıyordu. Bugün 1 dolar, 20 TL tekabül ediyor. 200 TL ile 10 dolar alınabiliyor. Başka bir örnek vermek gerekirse Ocak 2009''da 1 litre motorin 2,37 liraydı. 200 TL ile 84 litre motorin alınıyordu. Bugün 1 litre motorin 22 TL''dir. 200 TL ile 9 litre motorin ancak anılıyor" diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar