Seçim öncesi korkutan gelişme: Merkez Bankası bu rakamı verdi!

Seçim öncesi korkutan gelişme: Merkez Bankası bu rakamı verdi!
Son dönemde dalgalanan Merkez Bankası rezervlerine ilişkin paylaşılan yeni rakamlar son durumu ortaya koydu. Buna göre, Merkez Bankası'nın brüt rezervlerinde geçen hafta yaklaşık 5 milyar dolar daha düşüş olduğu hesaplanıyor.

 

TURGAY SAKARYA / GÜNBOYU

Türkiye seçime doğru giderken arka planda ise ekonomide yaşanan kötü gidişat etkisini arttırıyor.

Bayram öncesinde döviz talebinin belirgin arttığını belirten bankacılar bu talebin TCMB rezervlerine geçen hafta 5 milyar dolar düşüşe neden olduğu hesapladılar.

Bankacılar seçime yaklaştıkça döviz talebinin belirgin arttığını, son haftalarda ise bu talebin mevcut döviz politikaları zorlayacak ölçüye ulaştığına dikkat çekiyorlar.

Reuters’ın görüşlerine başvurduğu beş bankacının TCMB bilanço verileri ve sektör öncü verilerinden yaptığı hesaplamalara göre toplam rezervlerde geçen hafta 4,8 milyar dolar ile 6,1 milyar dolar arasında düşüş hesapladı.

TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam brüt rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129,6 milyar dolar seviyesinden 14 Nisan itibarıyla 121,5 milyar dolara inmişti.

Bankacıların hesaplamaları toplam brüt rezervlerin 116 milyar dolara düşeceğine, net rezervlerde de brüt rezervlerden daha az olsa da belirgin düşüş görüleceğine işaret etti.

İç gündeminde bugün takip edilecek veri gündemi yer almazken piyasa bu hafta TCMB’nin faiz kararına odaklanmış durumda. Beklenti, faizlerde bu ay değişiklik olmayacağı seçim sonrasında belirgin artışlar olacağı yönünde.

Mevcut politikalarla dolar/TL’nin kamu tarafından 14 Mayıs’ta yapılacak seçim öncesinde olması gerektiğinden daha aşağıda fiyatlandığı ve TL’nin değer kaybetmesi gerektiğine ilişkin artan görüşler dövize ilgiyi artıran ana unsur.

TÜM FAİZLER YÜKSELİŞTE

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kendisi iktidarda olduğu sürece faizlerin düşeceğini belirtse de ülke genelinde tüm faizler ay başından itibaren belirgin yükselişe geçti.

Seçim sonrası alışılagelmiş politikalara tekrar dönülebileceği yönündeki beklentiler ve giderek artan döviz talebi sonrası faiz üst sınırları içeren regülasyonların gevşetilmesiyle yükseliş yaşandı. TCMB faizi istisna kaldı.

TCMB verilerine göre sektör geneli ortalamalarına bakıldığında son altı ayda, üç aya kadar TL üzerinden açıklan mevduat getirisi yüzde 19 civarından yüzde 29 civarına yükselerek 20 yılın zirvesine çıktı.

Dolar/TL bu sabah 19,42 civarında güne başladı. Bu verilere göre TL dolar karşısında depremden bugüne geçen 2,5 ayda yaklaşık yüzde 3,1 değer kaybetmiş oldu. Döviz ve altın alım satım işlemleri arasındaki fark ise TCMB talimatıyla belirgin açılmış durumda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar