Seçime günler kala Merkez Bankası'ndan görülmemiş dolar hamlesi

Seçime günler kala Merkez Bankası'ndan görülmemiş dolar hamlesi
Dolar kurunu seçim öncesine belli bir seviyeye çekmek isteyen Merkez Bankası'nın hamleleri devam ediyor. Son olarak çarşıya inen MB'nin, piyasadan fiziki dolar topladığı iddia edildi. İşte ayrıntılar...

Türkiye tarihinde ilk kez Merkez Bankası''nın piyasadan ve özellikle Kapalı Çarşı''dan fiziki dolar topladığı iddia edildi.

Kapalıçarşı, 1970’li yıllarda yaşanan döviz krizinde döviz piyasasının kalbinin attığı yerdi. Ekonomi politikaları değiştikten sonra Kapalıçarşı’nın işlevi değişti. Turistlerin ve mücevhercilerin taleplerini gideren bir merkeze dönüştü. Ancak AKP’nin son dönemde dövizi patlatan, rezervleri eriten politikaları Kapalıçarşı’yı yeniden gündeme getirdi. 

Cumhuriyet''ten Ali Can Polat''ın haberine göre, Piyasada 19.25 olan dolar/TL seviyesi çarşıda 19.65’i bulurken iş dünyası döviz satışı için Kapalıçarşı’yı tercih etmeye başladı. Tam tersi döviz almak isteyenler de ucuz döviz bulabiliyor. Son günlerde çarşının yeni müşterisinin ise Türkiye’nin para otoritesi olan Merkez Bankası’nın olduğu, avantajlı kurlardan döviz almak için her gün çarşıya 5 milyar TL getirdiği, bu paraların kamuya ait araçlarla taşındığı iddia ediliyor.

'' MERKEZ SIRADAN OYUNCU'' DEDİ

İddiaların, odağındaki Kapalıçarşı’dayız. Çarşıda para ve altın taşımak için kullanılan tekerlekli kasaların sayısı esnafa göre son zamanlarda artmış. Kepenkleri kapalı döviz bürolarının sayısı da fazla. Bu bürolarda yüklü miktarda satışlar yapılarak kasalarla taşındığı belirtiliyor. Konuştuğumuz esnaf, “Bu kasalarla para taşıma hep olurdu ama bu aralar biraz fazla olmaya başladı. Çarşı hareketlendi diyebiliriz” diyor.

İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Komisyonu Başkanı Ercan Özboyacı’ya göre Merkez Bankası piyasada yok. “Şirketler bankalardan daha uygun fiyatlar bulduğunda rağbet gösterebiliyorlar. Zaman zaman böyle yoğun dönemler yaşanabiliyor” diyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar