Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Şeçim paralarının baharına kanmayın..

Kıymetli dostlarım aylardır 2023 ün başından itibaren bir kredi genişlemesi yapılacağını söylüyoruz .. Gerek özel bankalar tarafından verilecek olan krediler , gerek kamu bankaları ve KGF gibi destekleyici ürünler ile piyasaya sürülecek yüksek meblağlar ile bir para bolluğu yaşanacak..

Peki , sorumuz basit .. Bu para bolluğu milletin cebine yansıyacak mı?..

Ekmeği 1 liraya, yoğurdu 5 liraya alabilecek mi?..

Kirası 1 sene önceki gibi 3 te birine düşecek mi?..

Bizim için önemli olan milletin cebine yansıyacak olan kısmı.. KGF C sınıfı firmalara verilecekmiş, yani bilançosu kötü , pasifi şişmiş , çeki yazılmış , senedi protesto edilmiş , vergisini ödememiş firmalara.. Neden? Ticareti doğru yapan ve ödemelerini günü gününe ödeyen basiretli bir tacirin parası ile, neden ağustos böceği misali olan şirketlere jest yapıyorsunuz..

Bu işin bambaşka bir boyutu..

Bu kredi genişlemesi sonucunda ne olacak peki..

Aralık ayında emekli ve asgari ücretliye yapılacak olan zamlar ile herşeyden önce maliyet enflasyonu tırmanacak.. Bir de bunlar satın alıma girerek , talep enflasyonu oluşturacak.. İkisi beraber hiperenflasyona koşacaklar.. Şimdi bu ne zaman olacak .. Krediler açıldıktan yaklaşık 5 /6 ay sonra .. Yani seçimden sonra.. Yani Akp milletin karşısına bonkör bir iktidar izlenimini verdikten sonra.. Kaybederse zaten sorun yok, " benden sonrası tufan " diyor.. Kazanırsa zaten vah bu milletin haline ..

Enflasyonist ortamlar iktidarların yanlış makro ekonomik kararları sonucu piyasalara yansıyan durumdur.. Bir yerde iktidarların hatalarını vatandaşın sırtına yıkma halidir..

Nasıl azaltılır.. Daralma ile .. Belki resesyon belki işsizlik olacak ama , sıkılaştırıcı para politikası ile.. Çünkü enflasyon eğer kalıcı bir kal alırsa izlerini silmek yıllara mal olabilir..

Peki biz ne yapıyoruz, seçime denk gelmesi sebebi ile, muslukları açıyoruz.. Evine icra gönderdiğimiz KYK borçlusu öğrencilerin borcunu siliyoruz, sonra bir ailelerini görsün diye bilet sözü veriyor, krediyi haketmeyen firmalara bile kredi sağlıyor, milletin parası ile KGF diye bir ürün çıkartarak bunu seçim kazanma adına dağıtıyor..

Eeee nerede kaldı sıkılaştırıcı politika? Nerede kaldı sıkılan kemer.. Doların sabit kalması için yakılan dünya kadar para varken, KKM denen sisteme 4 Tüpraş parası yatırmışken, biz hala daha da harcayalım, iktidar elden gitmesin diye düşünen bir zihniyet ile boğuşuyoruz…

Siz siz olun, elinizdeki likiti sadece elzem noktalara harcayın.. Dolar düşecek, faiz tek hane, enflasyon da iniyor sözlerini, cebinize giren para ve çıkan para ile teyit edin…

Tüm dünyanın enflasyonu kontrol altına almak için sıkılaştırıcı para politikası uyguladığı şu günlerde seçim için, koltuk sevdası için , iktisat kuramı ile bağdaşmayan, Ortodoks para politikasından uzak bir yönetim anlayışı ancak günü kurtardığını sanan insanları temsil edebilir..

Seçim öncesinde yapılacak olan para genişlemesi, ve para musluklarının açılması ile oluşacak olan sahte bahara aldanmayın kıymetli dostlar, o sahte baharın çetin kışını seçimden sonra bu millete ödetecekler..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları