Seçim öncesi sır gibi saklanıyordu! Millet İttifakı'nın Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağı kulislerden sızdı

Seçim öncesi sır gibi saklanıyordu! Millet İttifakı'nın Merkez Bankası Başkanı'nın kim olacağı kulislerden sızdı
Millet İttifakı seçimi kazanması durumunda ekonomiyi yönetecek kadroyu belirlemeye başladı. Millet İttifakı'nın, Merkez Bankası Başkanlığı için anlaştığı isim kulislere sızdı. 

Gazete Duvar''dan Nergis Demirkaya''nın haberine göre, Millet İttifakı''nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı’nın tüm paydaşlarından ekonomi alanında uzman isimler ki birkaç gün içerisinde bu şampiyonlar ligi kadrosunu da göreceksiniz" demişti. 

Kılıçdaroğlu bu açıklmasından hemen öncesinde de "Soruyorlar, ‘Sizin bakanınız kim olacak’ diye. Aslında bakanlık değil; Merkez Bankası Başkanı kim olacak, Gelir İdaresi Başkanı kim olacak, BDDK Başkanı kim olacak, Kamu İhale Başkanı kim olacak? Biz, 2400 maddelik ortak mutabakat metnini hazırladık, bakanlıkları mı belirlemeyeceğiz. Bakanlıklar önemli değil. Önemli olan bakanların altındaki liyakat… Bakan kim olacak? Kim olursa olsun. Bakanın altındaki kişi kim olacak? Bu önemli" ifadelerini kullanmıştı.

İSİM BELLİ OLDU

Edinilen bilgiye göre bir süredir ekonomi yönetimi üzerine çalışma yürüten Millet İttifakı ortakları isimleri belirlemeye başladı. Muhalefetin en çok eleştiri yönelttiği Merkez Bankası’nın başkanının kim olacağı da ilk çalışılan konu oldu. Kulislere göre aralarında bir banka yöneticisinin de bulunduğu çok sayıda isim konuşuldu ve üzerinde mutabık kalınan ekonomist Hakan Kara oldu.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hakan Kara, CHP’nin ekonomiyle ilgili yaptığı "İkinci Yüzyıla Çağrı" toplantısına katılmış ve bir konuşma yapmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomisti olan Kara, CHP’nin o dönem basına geçtiği bilgi notunda, "TCMB’nin 2003-2019 arasında uyguladığı para politikalarının araştırılmasında, oluşturulmasında ve uygulanmasında öncü bir rol üstlendi. Kara’nın çalışma başlıkları arasında makroekonomi, Merkez Bankası teorisi ve politikaları ile Türkiye ekonomisi bulunuyor" sözleriyle tanıtılmıştı.

PRF. DR: ALİ HAKAN KARA KİMDİR?

Hakan Kara, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başekonomistidir. 2003-2019 yılları arasında Türkiye''de para ve makroihtiyati politikaların analizi, tasarımı ve uygulanmasında öncü rol oynadı. Banka''nın araştırma ve politikasını organize etti. 

Türkiye''de Enflasyon Hedeflemesi (BT) rejimi hazırlıkları sırasında, beşeri sermayeyi güçlendirmeyi, teknik becerileri geliştirmeyi ve sorunsuz bir geçiş için altyapıyı oluşturmayı amaçlayan araştırma ve politika departmanlarının tasarımına ve yeniden yapılandırılmasına ana katkıyı yaptı. On üç yıl önce başlatılan bu sistem, Merkez Bankası''nın ana karar alma ve politika çerçevesinin temeli olmaya devam ediyor.

Hakan Kara''nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''ndaki ana görevlerinden biri, politika çerçevesini uluslararası yatırımcılara ve diğer muhataplara iletmekti. Politika tasarımına ilişkin mantığı ve arka plan düşüncesini açıklayan çok sayıda halka açık konferans ve yatırımcı sunumu yaptı. TCMB politikalarının iletişimini daha da kolaylaştırmak için yeni bir blog başlattı ve 2016-2019 yılları arasında blog serisinin baş editörü olarak görev yaptı.

Hakan Kara, hakemli akademik dergilerde düzenli olarak Türk ekonomisinin değişen dinamikleri ve parasal-makroihtiyati etkileşimler ile değişken sermaye akışlarıyla başa çıkmak için farklı politika araçlarının kullanımına odaklanan makaleler yayınlamaktadır. Akademik konferanslarda ve üst düzey politika panellerinde çok sayıda sunum ve açılış konuşması yaptı ve çeşitli uluslararası konferanslar ve çalıştaylar düzenledi. Yarı zamanlı öğretim üyesi olarak Bilkent Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi''nde yüksek lisans ve lisans dersleri verdi. Hakan Kara, Central Bank Review''in editörlüğünü ve International Journal of Central Banking''in yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.

HAKAN KARA EĞİTİM ALDIĞI ALANLAR

Ekonomi Doktorası, 2002, NYU
Ekonomi Yüksek Lisansı, 1996, Bilkent Üniversitesi
Elektrik-Elektronik Müh. Lisansı, 1991, Orta Doğu Teknik Ün.
Araştırma: Para İktisadı, Makroekonomi, Merkez Bankacılığı Teorisi ve Politikası, Türkiye Ekonomisi

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar