Şakkadanak Necmettin ekonomi için bu kez kötü haberi verdi: Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-u salah

Şakkadanak Necmettin ekonomi için bu kez kötü haberi verdi: Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-u salah
Dolar kurundaki dalgalanma devam ederken, Necmettin Batırel, Türkiye ekonomisine ilişkin bu sefer kötü haberi vererek çarpıcı uyarılarda bulundu.

FİLİZ KIRAL-GÜNBOYU

Daha önce ekonomist Özgür Demirtaş ile katıldığı bir televizyon programındaki 'Şakkadanak satarım' sözü ile akıllara kazınan Türkiye Gazetesi yazarı Necmettin Batırel, hükümetin yeni ekonomi politikasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Necmettin Batırel, büyük bir hayat pahalılığının bizleri beklediğini söyleyerek kötü haberi verdi.

Batırel'in açıklamaları şöyle:

Hükümet para politikasına destek amacıyla yapısal önlemleri hayata geçiriyor. Kurumlar vergisi %20’den %25’e yükseltildi. Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8'lik KDV dilimi yüzde 10'a, yüzde 18'lik KDV dilimi ise yüzde 20'ye çıkarıldı. Yurt dışı cep telefonu kayıt ücreti 20 bin TL oldu, pasaport dahil harçlarda yüzde 50 artışa gidildi. Motorlu taşıtlar vergisi bir defalık iki kat alınacak. İlk bakışta vergiler tabii ki can yaktı, ama mecburen yapıldı. Başka çare kalmamıştı. Deprem konutları için 100 milyar dolar harcanacağını hesaba katarsanız açık çok büyük. Bütçe Şubat ayında 50 bin kişinin hayatını kaybettiği ve 11 şehrin yıkıldığı büyük felaket ve Mayıs ayındaki seçimler öncesinde artan kamu harcamaları dolayısıyla yılın ilk beş ayında 263.6 milyar lira açık verdi, giderler gelirlerin iki katı arttı.

"PAHALI BİR HAYAT BİZİ BEKLİYOR"

Vergi oranları arttırılarak verginin kapsamı genişletildiği için kişi ve kurumların elinde daha az harcanabilir gelir kalacak böylece toplam talep daralacak. Son 2 sene boyunca pandemi felaketi ile Ukrayna – Rusya savaşı ile tarihi deprem faciası, bu vergi artışlarını zorunlu kıldı. Önümüzdeki 1 sene, yani 2024’ün 2. çeyreğinin sonuna kadar hem para hem maliye politikasında sıkı bir duruş dönemi başladı. Vergi düzenlemelerinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiası kocaman bir yalan. Anayasa Mahkemesi 1999 yılında deprem gibi olağanüstü dönemlerde ek vergi getirmeyi meşru kabul etmiştir. Kur korumalı mevduat hesabının da bütçeye ek getirmesi yeni düzenlemeyle ortadan kaldırıldı. Seçim sonrası dövizdeki yükseliş dolayısıyla ortaya çıkan yaklaşık 100 milyar liralık farkı artık Hazine'nin yerine Merkez Bankası ödeyecek. Bunu para basarak değil, bankalara kullandırdığı faizden elde ettiği gelirle karşılayacak Dolayısıyla merkez bankası desteği ile bütçe açığı artmayacak, hazine daha az borçlanacak, faizler düşük kalacak. Sonuç: pahalı bir hayat bizi bekliyor. Şuursuz para harcama dönemi kapandı. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Büyüklerimiz ne güzel söylemiş: “Hazır ol cenge, eğer ister isen sulh-u salah"

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar