Sahte propolise dikkat!

Sahte propolise dikkat!
Türkiye’ye Çin’den ‘propolis’ adıyla gelen ürünlerin hiçbirinin propolis içermediğine dikkat çeken BEE’O Genel Müdiresi Aslı Elif Tanuğur Samancı, tüketicilerin propolis alırken çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Sahte arı ürünlerine dikkat!

Son dönemde takviye edici gıdalarda propolis ve arı sütü gibi değerli arı ürünleri de öne çıkıyor.

Sektör temsilcileri, bu konuda önemli bir uyarıda bulundu. BEE’O Genel Müdiresi Aslı Elif Tanuğur Samancı, tüketicilerin propolis alırken çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek ‘’Ülkemizde Çin’den ‘propolis’ adıyla ürünler geliyor. Ama bazıları hiç propolis içermiyor. Halihazırda propolisin tebliği ya da kodeksi olmadığından denetimi de yapılamıyor’’ dedi.

DÜNYADA ÜRETİLEN BALIN %30'U SAHTE

Şu anda dünyada ve Türkiye'de üretilen balın yüzde 25-30'unun sahte olarak uluslararası ticarette dolaştığının altını çizen Samancı, ‘’Sahte bal üreticilerinin amacı bilimi yanıltmak. O nedenle bilimsel analizleri bile geçebilecek yöntemleri uyguluyorlar. Öyle firmalar var ki istenilen renk ve kokuda ballar üretip satabiliriz iddiasındalar. Orijin değiştirme büyük sorun. Çin ballarında çok büyük sahtecilik ve problem var. Bu yüzden Çin ballarının bazı ülkelere girişi yasak. Ama bu ballar farklı ülkeler üzerinden girebiliyor. Sonuçta bu sahte bal bir şekilde tüketime giriyor, raflara ulaşıyor. Bal olmayan ürünler bal adı altında satılıyor. Bu da arıcılığa büyük bir zarar veriyor" diye konuştu.

ARILAR YOK OLUYOR

Bu sorunun bal üretiminin düşmesine de neden olduğunun altını çizen Samancı, " Arıların ölmesinin ana nedeni yavaş yavaş hissetmeye başladığımız iklim değişiklikleridir. Bu değişiklik hem arının genetiğine zarar veriyor, birde zirai ilaçlar arılara ciddi zararlar verebiliyor. Bu iki önemli faktör arılarımızın giderek yok olmasına yol açıyor. Böyle olunca ilk etkilenen şu an fazla hissetmediğimiz bal üretimidir. Bal üretimi ciddi anlamda düşüyor. Üretimin azalması da sahte balın daha fazla üretilmesi anlamına geliyor" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar