Sahra Çölü’nden Türkiye’ye geliyor! Uzmanlar uyardı 3 hafta etkili olacak

Sahra Çölü’nden Türkiye’ye geliyor! Uzmanlar uyardı 3 hafta etkili olacak
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü'nden Türkiye'ye yoğun bir toz taşınımının beklendiğini belirterek uyarıda bulundu.

Doğan Yaşar, "Bu dönemde 'bahar alerjisi' olarak adlandırdığımız semptomlar, özellikle kuru öksürük ve hapşırık gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Akciğer rahatsızlığı olanlar, 3 hafta boyunca mümkünse partikül tutucu maskeler kullanmalı veya normal maske takmalı" dedi.

1080xauto.webp

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, meteorolojik değerlendirmelere göre, mart ayının sonuna doğru Türkiye'ye Sahra Çölü üzerinden toz taşınımının artacağını belirtti. Prof. Dr. Yaşar, "Her yıl 2 milyar ton toz çöl bölgelerinden taşınıyor. Bu tozlar, doğanın doğal gübresini oluşturuyor ve tabakalı silikat olarak biliniyor. Normalde çöl tozları sürekli olarak taşınır, ancak mart sonundan nisan sonuna kadar yoğun bir taşınım söz konusu olur. Pazartesi ve salı günlerinden itibaren yoğun bir döneme gireceğiz. Ülkemize demir yüklü kırmızı çöl tozları bu dönemde özellikle yoğun olacak ve doğayı canlandıracak" şeklinde konuştu.

18622231-728xauto.webp

'BAHAR ALERJİSİ VE POLEN SORUNU'

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarıyla birlikte polen sorununa da dikkat çekti. "Bir çam ağacı bile 12 milyar polen üretebilir. Bu dönemde havada polen miktarı yoğun bir şekilde artar ve bu durum solunum yolları rahatsızlıklarına neden olabilir. Özellikle astım gibi akciğer hastalıkları olanlar için tehlikelidir. Bu dönemde 'bahar alerjisi' olarak adlandırdığımız kuru öksürük ve hapşırık gibi semptomlar ortaya çıkar. Akciğer rahatsızlığı olanlar, mümkünse 3 hafta boyunca partikül tutucu maskeler takmalıdır. Bu maskeler bulunamıyorsa normal maskeler de kullanılabilir" dedi.

'ENDİŞELENMEYE GEREK YOK'

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının havada yoğunlaşacağını ve araçların üzerinde birikme yapabileceğini söyledi. Ancak bu durumun tarım için olumlu olduğunu, ancak sağlık açısından dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. "Çöl tozları ne kadar fazlaysa, tarımda o kadar verim alırız. Ancak sağlık açısından dikkatli olmalıyız. Endişelenecek bir durum yok" dedi.

Pazartesi gününden itibaren Sahra Çölü üzerinden Türkiye'ye taşınacak olan tozun etkisinin artması bekleniyor. Halk, "bahar alerjisi" olarak adlandırılan semptomlara karşı dikkatli olmalı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar