Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Rusya, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na katılabilecek mi?

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, 5 Aralık 2022''de İsviçre''nin Lozan kentindeki Olimpiyat Evi''nde düzenlenen Yürütme Kurulu toplantısında şunları söyledi;  

Uluslararası Olimpiyat Komitesi''nin (IOC), Paris 2024 Yaz Olimpiyatları için eleme sürecinin önümüzdeki yıl tüm hızıyla devam edeceğini bununla birlikte, Rusya ve Beyaz Rusya''ya yönelik yaptırımların kaldırmasıyla ilgili bir çalışmanın olmadığını belirtti. IOC, Şubat ayındaki spor yönetim kurulunda, Rusya ve Beyaz Rusya''dan gelen sporcuların müsabakalardan çıkarılmaları için bir karar yayınlamıştı.

IOC İcra Kurulu toplantısının ilk gününde konuşan IOC sözcüsü Mark Adams, yaklaşık bir buçuk yıl sonra başlayacak olan Paris Oyunları''na rağmen Ukrayna''da savaşın başlangıcından bu yana uygulanan yaptırımlarda herhangi bir değişiklik olmadığını yeniledi. Adams, ''''Ruslara veya Belaruslulara uygulanan yaptırımları kaldırmanın zamanı değil. Yaptırımlar büyük ölçüde devam edecektir" dedi.

Bazı spor dallarında Paris Olimpiyatları için eleme sayılan yarışların halihazırda yapılmış olsa da, çoğu spor dalı önümüzdeki 18 ay içinde kıtasal veya küresel eleme yarışları düzenleyecek.

2024 Olimpiyatları için programda toplam 32 spor var ve 10.000''den fazla sporcunun profesyonel olması bekleniyor.

Adams, "Sonuçta bu biraz spekülasyon (yaptırımların ne zaman kaldırılabileceği konusunda) ama şu anda birçok faktör var. Oyunlara da hâlâ zaman var. Kuşkusuz elemeler yakında başlayacak. İşlerin nasıl gittiğini görmemiz gerekiyor. Orada hızla değişen, genellikle her gün değişen bir durum bulunuyor. Yaptırımlar şimdilik yürürlükte. Paris sporcularının süreci (kalifikasyon) hakkında yorum yapmak istemiyorum" dedi.

IOC''nin düşüncesi gelecekte değişebilir, bazı federasyonlar Rusya ve Beyaz Rusya''yı sporlarına geri döndürmenin tek yolunun Rus birliklerinin Ukrayna''dan çıkarılması olduğunun üzerinde durdular. Bununla birlikte Dünya Atletizm Başkanı Seb Coe geçen hafta Rus yetkililere "Bu oldukça basit. Ukrayna''dan çıkın" dedi.

Maalesef ki siyasi gelişmeler sonucunda sporda yaşanan bu durum, sporcuların hem hayatlarını hem de başarılarını büyük ölçüde etkilemektedir. Umarım en kısa zamanda Rusya ve Ukrayna arasındaki bu savaş biter ve tüm (engelli ve engelsiz) sporcular normal yaşantılarına geri dönerler.  

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları