Risk yok ama korku çok: Mersin'de kentsel dönüşüm talebi patladı

Risk yok ama korku çok: Mersin'de kentsel dönüşüm talebi patladı
Türkiye’yi yasa boğan depremlerin ardından Mersin’de kentsel dönüşüm talepleri patladı.

Kahramanmaraş ve Hatay’ın yanı sıra farklı birçok ilde art arda meydana gelen depremler, gözleri kentsel dönüşüme çevirdi.

Eski yapı stoku çok fazla olan Mersin’de depremin ardından kentsel dönüşüm talepleri arttı. Mersin’de ilk kentsel dönüşümü Çay Mahallesi''nde gerçekleştirildi.

MERSİNLİLERE YENİ UMUT

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi''nde Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapımına devam edilen yerinde kentsel dönüşüm projesinde bloklar yükselmeye başladı. 60-70, hatta bazıları 100 yıllık evlerin bulunduğu mahallede artık doğalgazlı modern konutlar, iş yerleri, kültür merkezi, kreşi, otoparkı ve yeşil alanları ile yepyeni bir yerleşim şekilleniyor. Çay Mahallesi''nin ardından Barış Mahallesi''ndeki yerinde kentsel dönüşüm de özellikle depremlerin ardından çok eski ya da çok katlı binalara girmeye korkan Mersinlilere yeni umut oldu.

“2024’E GİRMEDEN ANAHTARLARI TESLİM EDECEĞİZ”

Barış Mahallesi''ndeki inşaat sahasında incelemelerde bulunan ve yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Başkan Gültak, burada İHA muhabirine açıklama yaptı. Kentsel dönüşümün önemi ve yaşanan talep patlaması hakkında bilgi veren Gültak, şu anda blokların hızla yükseldiğini belirterek, “2023’ün 9-10’uncu ayı gibi yüklenici firmamızın sözleşmesi bitiyor. Dolayısıyla bu yılın sonuna doğru inşaatları teslim almayı hesaplıyoruz. 2024 yılına girmeden önce de vatandaşlarımıza Barış Mahallesinde anahtarlarını teslim etmiş olacağız” dedi. Projede 415 konut, 40’ın üzerinde iş yeri, bir cami, bir kültür merkezi, bir de kreş olduğunu ifade eden Gültak, “Bunun dışında yeni otoparklar, yeni caddeler, yeni sokaklar ve yeni yeşil alanları da kazandırmış oluyoruz. Burası ada bazlı bir kentsel dönüşüm projesi. Yaklaşık 40 dönümlük bir adaydı burası. Eski binaların hepsi yıkıldı ve yeniden bir şehir yapıyoruz burada ve şu an itibariyle de Barış Mahallesinde yüzde 94 oranında anlaşmayı sağladık” diye konuştu.

2024 yerel seçimlerinde yeniden aday olacağını söyleyen Gültak, “Seçimlerde milletimizin tercihlerini bizden yana kullanacaklarını düşünüyoruz. Ondan sonra da bu mahallede, Bahçe Mahallesi''nde, Çay Mahallesi''nde ve Turgut Reis Mahallesi''nde de şu an için projelerimiz hazır. Seçimden sonra da onların startlarını vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“RANDEVU TALEP EDENLERİN SAYISI ARTTI”

Depreminin ardından ‘Bu belediye başkanı bize bazı şeyler anlatıyordu, hakikaten adam doğru söylüyormuş’ mantığına gelen insanların arttığına işaret eden Gültak, şöyle devam etti: “Israrla bizden randevu talep edip görüştüğümüz muhtarların, yöneticilerin sayısı bir anda arttı. Biz de insanlardaki bu inanç geçmeden veya zayıflamadan 5 projemiz hazır, inşallah önümüzdeki dönem bu projeleri hayata geçireceğiz. Farklı mahallelerden de talepler geliyor, çünkü şunu anladılar; depremi tahmin edemiyoruz, Türkiye deprem ülkesi. Mersin deprem şehri değil ama Adana’dan bir fay hattı, Erdemli ve Kıbrıs tarafından da bir fay hattı geçiyor. Bu fay hattı cılız da olsa, büyük bir yıkıma yol açmayacak bir deprem dalgası oluşturmasa da artık insanlar Mersin’de stresli ve yaşlı evlerde oturmak istemiyorlar; teknolojik, daha iyi, yapısı daha güzel olan evlerde oturmak istiyorlar. Talepleri çok ve biz de onların talepleri doğrultusunda elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız ama bu sadece Akdeniz Belediye Başkanının çalışmasıyla olmaz. (DHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar