Ramazan'da sahura kalkmamaktan kaçının

Ramazan'da sahura kalkmamaktan kaçının
Gökçen Efe Aydın, “Ramazan ayında sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmeye devam edilmesi gerekir. Öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra bir veya iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

İftara hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmeli diyen Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, “ Yine enerji veren ancak kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir” dedi.

Ramazan ayında oruç ibadetinin sahur ve iftar ile yerine getirilmesinin önemine değinen Aydın, “Oruç tutanların sahura kalkmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahura kalkılmadığında oruç tutan kişide açlık süresi en az 20 saati bulacaktır. Bu süre ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Açlık süresini aşağıya çekmek için sahura kalkmak sağlık açısından doğru olur” şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir beden için su, tuz ve şeker tüketiminin önemine değinen Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk ise “Yaptığımız tüm çalışmalarda yeterli su tüketimi ve kararında tuz ile şeker tüketimi konularına muhakkak yer veririz. Bu konular Ramazan ayında oruç ibadeti ile birlikte ayrı bir önem kazanıyor. Bu yıl ise Ramazan ayının ilk günü arifesi, 22 Mart Dünya Su Günü’ne denk geliyor. Bu sebeple özellikle su tüketimi konusunu dile getirmek isteriz. Bir yetişkinin günde ortalama en az 2 - 2,5 litre su tüketmesi son derece önemlidir.

Ramazan ayında da bedenin susuz kalmaması için buna dikkat etmek gerekir. Ayrıca, hem sağlık için yeterli su tüketmek hem de su kaynaklarımızın bilinçli kullanımı konusunda gelecek nesillere örnek olmamız gereken önemli konular var. Bir tarafta vücudun tüm yaşamsal işlevleri için büyük önem taşıyan yeterli su tüketimi, diğer tarafta iklim krizleriyle tüm dünyanın yakından takip ettiği su kaynaklarının doğru kullanımı söz konusu. Su tüketimi ve kaynakların korunması için üzerimize düşeni yapmalı ve bu konularda bilinç oluşturmalıyız” dedi. Erk, şeker ve tuz tüketimi konusunda da ölçülü davranmak gerektiğini belirterek, “Sağlıklı bir yetişkinin günlük toplam alması gereken tuz miktarı 1 çay kaşığına denk gelen 6 gram kadardır. Ramazan ayında da aşırı tuz tüketimine dikkat edilmeli, ölçülü bir şekilde tuz kullanılmalıdır. Yine aynı şekilde şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih etmekte sağlığın korunması adına önemlidir” dedi. (İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar