Rabia Naz’ın ailesinden Anayasa Mahkemesi'ne başvuru

Rabia Naz’ın ailesinden Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Giresun'da şüpheli şekilde hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili soruşturmada verilen takipsizlik kararının ardından aile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı.

Giresun’un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018’de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili soruşturmada takipsizlik kararının ardından  Rabia’nın ailesi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Avukatlar Kemal Aytaç, Özlem Burçin Şahan ve Medine Turantaylak’ın AYM’ye yaptığı başvuruda şu talepler sıralandı:

Anayasa Mahkemesi Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 50/1 maddesi uyarınca başvurucunun Anayasa madde 17/1 (Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı), Madde 36 (Adil yargılanma hakkı ihlali), Madde 40’da (Temel hak ve hürriyetlerin korunması) güvence altına alınan hakları ihlal edilmiş olduğundan, belirtilen hakların ihlal edildiğinin mahkemenizce tespitine ve ihlal kararı verilmesi halinde ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere (tedbirlere) hükmedilmeli.


Anayasa Mahkemesi Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 50/2 maddesi uyarınca hak ihlali bir mahkeme kararından kaynaklanmış olduğundan, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 50. Maddesi 2. fıkrası hükmü uyarınca, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için, yeniden yargılama yapmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmeli.


Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nün 74. Maddesi uyarınca “duruşmalı inceleme” yapılmasına karar verilmesine;


Başvurucunun manevi zararının karşılığı olarak 1 milyon TL maddi ve 1 milyon TL manevi tazminata itirazımızın reddedildiği tarih  olan 17.08.2020 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiz yürütülerek hükmedilmeli. Başvurucu lehine yargılama masrafı ve vekalet ücretine karar verilmeli.

NE OLMUŞTU?

11 yaşındaki Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018 tarihinde Eynesil’deki evlerinin önünde yaralı halde bulunmuş, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Rabia Naz’ın ölümü kayıtlara intihar olarak geçse de adli tıp raporunda ölümün yüksekten düşme değil ‘bedensel travma’ sonucu gerçekleştiği kaydedilmişti.

Baba Şaban Vatan da kızının intihar sonucu değil, bir aracın çarpması nedeniyle öldüğünü ve AKP Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatılmaya çalışıldığını öne sürmüştü.

Rabia Naz’ın ölümünün üzerinden bir buçuk yıl sonra TBMM Araştırma Komisyonu çalışmalarına başlamış ve ardından olay yerinde incelemelerde bulunmak, tanık ve görgü tanıklarını dinlemek amacıyla Giresun ve Eynesil’e gitmişti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar