'Polonya hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyecek'

'Polonya hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyecek'

Polonya Başbakanı Tusk yaptığı açıklamada, "Polonya hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyecek, para da ödemeyecek" dedi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni Göç ve İltica Anlaşması'nı onaylamasının ardından ülkesinin bu kapsamda hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceğini belirtti.

Başbakan Tusk, kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında, Polonya'nın özellikle Ukraynalılar ve Belaruslular olmak üzere yüzbinlerce sığınmacıyı ağırladığını ancak artık AB'nin dayatmalarını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Tusk, Göç ve İltica Anlaşması'nda yer alan sığınmacı kabul etmeme durumunda 20 bin Euro ödenmesi hükmünü uygulamayacaklarını da vurguladı. Ayrıca, Polonya'nın göç baskısının Rusya ve Belarus tarafından yönlendirilen bir hibrit savaş olduğunu belirterek, bu durumun halkları göç etmeye teşvik etmek yerine Polonya ve Avrupa'yı istikrarsızlaştırmayı amaçladığını söyledi.

Göç ve İltica Anlaşması, AB'nin düzensiz göçü önlemek amacıyla aldığı yeni önlemleri içeriyor. Anlaşma, AB ülkelerine dayanışma mekanizmasını zorunlu kılarak sığınmacı yükünü paylaştırmayı hedefliyor. Ancak Polonya, Macaristan ve Slovakya'nın aleyhte oy kullandığı bu yasa, sığınmacı kabul etmeyen ülkeler için her bir sığınmacı başına 20 bin Euro ödeme öngörüyor.

Donald Tusk'un açıklamalarına göre, Polonya, AB'den mali destek almaya devam edecek ancak sığınmacı kabul etmeme ve bu yönde kararlı bir duruş sergilemeye devam edecek.