Çalışan anne-babalar için bakıcı sorunu kapıda!

Çalışan anne-babalar için bakıcı sorunu kapıda!

Çalışan anne ve babaların “çocuğuma kim bakacak?” sorusu okulların kapanmasıyla birlikte daha büyük sorun haline geliyor. Yardımcı olabilecek aile büyüklerinden birileri yoksa evde çocuk bakımı için yardımcı kişiler tercih ediliyor.

Çalışan anne ve babaların çocuk bakımı konusundaki endişeleri giderek artıyor. Özellikle aile büyüklerinin yardımı olmadığı durumlarda, evde çocuk bakımı için yardımcı kişilere olan talep artarken, piyasada bakıcı bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Yetkililer, oturum izni olmayan bakıcıların piyasayı altüst ettiğini belirtiyor.

Haber Global'den Şifa Kaymak'ın haberine göre kreş ve bakıcı ücretlerinin yüksekliği, ayrıca piyasada bakıcı bulamayan çalışan anne-babaları derinden etkiliyor. Bu durum, özellikle okulların kapanması sonrası çocuk bakımı sorununu daha da büyütüyor ve ebeveynleri zor durumda bırakıyor.

Bir bakıcılık hizmeti firmasının sahibi Şeyma Kuvan,yaptığı açıklamada, pandemiden önce 750 dolara eleman göndermenin mümkün olduğunu ancak şimdi bu rakamın 1000 dolara çıktığını söyledi. Kuvan, bu durumun nedeninin oturma izni olmayanların artması olduğunu belirtti. Yasal eleman bulunamadığı için bakıcı sorunlarının ortaya çıktığını ifade etti.

Özellikle İstanbul'da bu sorunun daha fazla yaşandığını vurgulayan Kuvan, çalışan anne babaların okulların kapanmasını istemediğini ancak çocuklarına bakacak kimseyi bulamadıklarını dile getirdi. Bakıcı fiyatlarındaki artışın da bu nedenle gerçekleştiğini belirtti.

Ailelerin çoğunluğunun kendi maaşlarını doğrudan bakıcıya verdiğini ifade eden Kuvan, "İşimden geri kalmayayım, sigortam yatsın" diyen annelerin aldıkları maaşı doğrudan bakıcıya vermek zorunda kaldığını aktardı. Kuvan, maaşların düşürülmesi durumunda kalitenin düştüğünü ve bu nedenle sigara kullanan veya yaşlı olan bakıcıların tercih edilmediğini belirtti.

Bu süreçte ailelerin bakıcı bulma konusunda yaşadığı zorluklar ve fiyatların yüksekliği, çalışan anne babaları çözüm arayışına yönlendiriyor.