Pygmalion etkisi nedir? Pygmalion etkisi ilişkisi nedir? Pygmalion etkisi nasıl oluşur?

Pygmalion etkisi nedir? Pygmalion etkisi ilişkisi nedir? Pygmalion etkisi nasıl oluşur?
Pygmalion etkisi (Beklenti Etkisi) son zamanlarda insanlar tarafından merak edilmeye başlandı. Birçok insan internette 'Pygmalion etkisi nedir?' sorusunun cevabını araştırıyor. Peki Pygmalion etkisi nedir? Pygmalion etkisi ilişkisi nedir? Pygmalion etkisi nasıl oluşur?

Son zamanlarda sosyal medyada Pygmalion etkisi gündem oldu. Birçok kişi internette Pygmalion etkisinin ne olduğunu araştırıyor. Peki Pygmalion etkisi nedir? Pygmalion etkisi ilişkisi nedir? Pygmalion etkisi nasıl oluşur?

PYGMALİON ETKİSİ NEDİR?

Pygmalion etkisi veya halk arasındaki tabir ile Beklenti etkisi yüksek beklentilerin belirli bir alanda daha iyi performansa yol açtığına inanılan psikolojik bir olgudur. Bu etki, Yunan efsanesinde geçen Pygmalion'un kendi yaptığı heykele âşık olması hikayesinden veya psikolog Robert Rosenthal'dan türemiştir. Rosenthal ve Lenore Jacobson, öğretmenlerin öğrencilerinin performansını etkileyen beklentilere odaklanarak bu etkiyi açıklamıştır. Ancak, sonraki araştırmalar bu görüşü kısmen zayıflatmıştır.

PYGMALİON ETKİSİ NASIL OLUŞUR?

Rosenthal ve Jacobson'a göre, yüksek beklentiler daha iyi performansa yol açar ve düşük beklentiler daha kötü sonuçlara neden olur. Her ikisi de kendi kendini gerçekleştiren kehanetle ilişkilendirilir. Pygmalion etkisine göre, beklentiler hedefleri etkiler ve olumlu etiketlere sahip olanlar başarılı olma inancını benimser, bu nedenle başarılı olma eğilimindedir. Benzer şekilde, düşük beklentilere sahip olanlar da bu beklentilere uygun olarak performans gösterme eğilimindedir.

Bu etki, sosyolojide genellikle eğitim ve sosyal sınıfla ilişkilendirilir. Ancak, sosyoloji alanında Pygmalion etkisi eleştirilere de maruz kalmıştır.

PYGMALİON ETKİSİ İLİŞKİSİ ÖRNEĞİ NEDİR?

Pygmalion etkisi ilişkisine örnek olarak bir öğretmenin başarısız olarak düşündüğü öğrenciyle daha az ilgilenmesi verilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar