Putin'in en çok korktuğu adam Aleksey Navalny kim? Gazeteci Ardan Zentürk açıkladı

Putin'in en çok korktuğu adam Aleksey Navalny kim? Gazeteci Ardan Zentürk açıkladı
Amerikan basının, "Putin'in en çok korktuğu adam" dediği yaklaşık 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Aleksey Navalny geçen hafta Moskova yakınlarındaki Vladimir bölgesindeki hapishaneden kaybolmuştu. Gazeteci Ardan Zentürk olayın perde arkasını tek tek anlattı.

Yaklaşık 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif lider Aleksey Navaly, geçen hafta Moskova yakınlarındaki Vladimir bölgesindeki hapishaneden kaybolmuştu. Olayın ardından Youtube kanalından bir video paylaşan Gazeteci Ardan Zentürk, tüm olayı en ince ayrıntısına kadar açıkladı.

alexei-navalny-missing.jpg

PUTİN'İN EN ÇOK KORKTUĞU ADAM

Sözlerine Aleksey Navalny'nin nasıl biri olduğunu anlatmakla başlayan Zentürk; "Aleksey Navalny 1976 doğumlu. Bugünlerde 47 yaşında olan bir Rus siyasetçi. Adam Putin'in en çok korktuğu adam olarak anıldı. Wall Street Journal tarafından. Çünkü sosyal medya hesaplarına baktığınız zaman adamın. Sosyal medyada 8 milyon takipçisi var. İlerleme Partisi diye de bir partinin lideri. 2020 ve 2021 yıllarında Kremlin'i sokakta köşeye sıkıştıran bir adam. Bu böyle bir muhalif Lider. Öyle böyle değil. Özellikle de çok geniş coğrafyalarda müthiş desteği olan bir şahıs." dedi.

2023-12-11t143239z-946879117-rc29m0aar9x8-rtrmadp-3-russia-politics-navalny-1024x687.jpg

"ADAMI ZEHİRLEDİLER"

Putin'in Navalny'yi zehirletip, hapse attırdığını söyleyen Zentürk; olayın iç yüzünü böyle anlattı:

"2020 yılında bu adamı zehirlediler. Bu adam zar zor Moskova'ya getirildi. Oradan özel bir uçağa kondu. Berlin'e götürüldü. Zar zor toparlandı... Moskova'ya geldi... Putin rejimi daha adamı Moskova havaalanına indiği an gözaltına aldı. Mahkemelere sevk etti. Hapishaneye koydu adamı. Toplam 30 yıl falan hapse mahkum ettiler ve Vladimir bölgesinde berbat bir cezaevine koydular bu adamı. yani ve en son Vladimir'e yollanırken avukatları vasıtasıyla dedi ki, "benim burada sağlığımla oynuyorlar ve beni burada öldürecekler" diye bir diye açıklaması oldu. Bunun hemen akabinde de zaten esrarengiz bir mide hastalığı yaşadığına ilişkin bilgiler gelmeye başladı. Bir insan niye mide hastalığı yaşar? Yediği bir şeyden dolayı herhalde veya bir mikrop alması nedeniyle. Adama cezaevinde bir şey yapıyorlar. Çünkü bu adamın cezaevinden de olsa adaylığını koymasını asla istemedikleri için. Zaten mevcut kanunlar çerçevesinde 2028 yılına kadar da siyasi yasaklı hale getirmişlerdi. 2028 yılına kadar siyaset yapma yetkisini aldılar adamdan. Böyle bir ülkeden bahsediyoruz."

navalny-reu-1500471.jpg

"ADAM ORTADAN KAYBOLDU"

Aleksey Navalny'nin hapishanede ortadan kaybolması olayının iç yüzünü analatan Zentürk; "Navalny yok oldu... 9-10 gündür avukatı ayrı arıyor. Doktoru ayrı arıyor. Basının bazı unsurları ayrı arıyor. Soruyorlar... 18 Aralık günü Navalny'nin diğer mahkemelerini yürütmekte olan hakimler kurulu bununla ilgili yeni iddia dosyalarını rafa kaldırdı. Sormuşlar. "Geliyor mu gelmiyor mu yargılayacağız" diye. Sistem de demiş ki, "Vladimir'de değil. Nerede bilmiyoruz" Nerede ya? Bir ülkenin muhalefet lideri hapiste. Daha önce zaten rejim tarafından zehirlenmiş. Şimdi de kayboldu. Belki bu videoyu izlediğiniz zaman olay çok tartışıldığı için bir yerden ortaya çıkarırlar... Belki de yok oldu yani. Gerçekten yok oldu. Cemal Kaşıkçı gibi hani Suudi Arabistan.. yok etti ya. Belki de buna da cezaevinde aynı şeyi yaptılar bilemiyoruz. Demokrasi insan hakları ve hukuk niçin önemli? Bunun için önemli efendim. Biz çok güçlüyüz. Niye bizde hukuk yoktur? Biz adamı asarız keseriz. İşte bu oluyor. Onu anlatmaya çalışıyorum. Sonuçta herkes merak ediyor bu adamı. Bakacağız. Ben çıkacağını pek tahmin etmiyorum. Ama çıkarsa da size bildireceğim zaten nasıl çıktığı da" dedi.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar