Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken açıklama! Omicron varyantı...

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan dikkat çeken açıklama! Omicron varyantı...
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Omicron varyantının mevsimsel gribe döndüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Önceki varyantlarla Omicron’u karşılaştırıp, virüs evcilleşti, gribe döndü gibi söylemleri Sağlık Bakanı da kullanıyor. Bu söylemler son derece yanlış ve tehlikelidir. İnsanlar zaten tedbirlere uymuyor. Tedbirlere uymayan halk bu söylemlerle tedbirleri hepten bırakır” dedi.

Korona virüs ve mevsimsel gribe neden olan influenzanın farklı virüsler olduğunu belirten Ceyhan, “Birisi influenza virüsü, diğeri de korona virüs, bu iki virüs birbirleriyle gen alışverişi yapamazlar. Korona virüste tıpkı influenza virüsü gibi bir salgın sonucunda mevsimsel bir özelliğe dönüp ve salgın yapıcı özelliğini yitirebilir. Ancak bu şu an için bilinebilecek bir durum değil. Kamuoyunda çok fazla bilgi kirliliği var. Korona virüsün gribe döneceği ve salgının biteceği gibi söylemlerin aslı astarı yoktur. Şimdiden tahminlerde bulunmak hayalcilikten öte değildir” ifadelerini kullandı.

"SON DERECE YANLIŞ VE TEHLİKELİDİR" 

Şu anda Omicron varyantının nasıl seyredeceğinin bilinmediğini söyleyen Ceyhan, “Bildirilen vakaların hepsi, sağlıklı, genç, yetişkin ve çocuk vakalardır. Bu varyant yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda nasıl seyredecek bilmiyoruz. İngiltere, Omicron varyantından kaynaklı ilk ölüm vakasını açıkladı. Önceki varyantlarla Omicron’u karşılaştırıp, virüs evcilleşti gribe döndü gibi söylemleri Sağlık Bakanı da kullanıyor. Bu söylemler son derece yanlış ve tehlikelidir. İnsanlar zaten tedbirlere uymuyor. Tedbirlere uymayan halk bu söylemlerle tedbirleri hepten bırakır” dedi.

“YAKIN TAKİBE ALMIYOR”

Korona virüsün çok fazla mutant geçirdiğini hatırlatan Ceyhan, “Yeni bir varyant yarın Ankara’nın bir mahallesinde de ortaya çıkabilir. Mutant doğada rastgele bir şekilde gelişiyor. Bugüne kadar bilinenin çok üstünde yüzlerce varyant gelişti. Ancak bu varyantlar hızlı bir bulaş göstererek mevcut varyanttan daha hızlı yayılamıyorsa Dünya Sağlık Örgütü bu varyantlara klinik bir önemi olmadığı için isim vermiyor ve yakın takibe almıyor” diye konuştu.

“SEKANS ANALİZİNE SOKMAK ÇÖZÜM DEĞİL”

Hiç tanımlanmamış yeni varyantların bulunabilmesi için sekans analizlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Ceyhan, “İngiltere’de yapılan sekans analizinin yüzde 1’i kadar bile sekans analizi yapamıyoruz. Sekans analizleri Türkiye’de çok düşük oranda yapılabiliyor. Bu laboratuar olanaklarının yetersizliğinden kaynaklanıyor. Sekans cihazları çok karmaşık, büyük ve masraflı cihazlardır. Üniversiteleri de sekans analizi yapma sürecine dahil etmek bir çözüm değildir. Çok az üniversitede sekans analizi yapılabiliyor buralarda da sekans analizi yapılması üniversitelerin diğer çalışmalarını yürütememe riskini ortaya çıkarabilir” dedi.  (Yeniçağ/ Ankara- Mehmet Akgün)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar