Herkes merakla bekliyor! Altın, dolar ve bitcoin nasıl etkilenecek?

Herkes merakla bekliyor! Altın, dolar ve bitcoin nasıl etkilenecek?
ABD Merkez Bankası (Fed), tüm dünyanın merakla beklediği kararlarını dün açıkladı. Kasımda yüzde 6,8 ile son 39 yılın zirvesine yükselen enflasyonu kontrol altına almak üzere Fed, 2022’de ve 2023’te üçer faiz örtüşü öngördüğünü duyurdu.

ABD Merkez Bankası Fed faiz açıklamasında bulundu. Fed temmuz ayında 11 yıl sonra ilk kez faiz indirimine giderek 25 baz puanlık indirim yaptığını açıklamıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisini ilerleyen dönemde zayıflaması durumunda daha fazla faiz indiriminin gelebileceğini, bankanın faizde hareket yönünün gelecek verilere bağlı olacağını söyledi.
Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün başlayan toplantısı, bugün sona erdi.  Toplantı sonunda ABD Merkez Bankası (Fed) bu gece faiz kararını açıkladı. Fed faiz indirimini 25 baz puan şeklinde gerçekleştirdi. Böylece Fed fonlama faizi yüzde 1.75 – 2.00 aralığına indi.

Rezerv fazlasına uygulanan faiz oranı (OIER) yüzde 2.10'dan oy birliğiyle yüzde 1.80'e indirildi. Beklenti yüzde 1.80 idi.

FED BAŞKANI POWELL’DAN FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

Fed’in politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1,75 - 2,00 aralığına çekmesinin ardından basın toplantısına katılan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “Eğer ekonomi terse dönerse daha geniş çaplı bir faiz indirim dizisi uygun olabilir.” dedi. Faiz oranlarının düşürülmesinin ekonominin gücünün korunması ve risklere karşı güvence yaratılması amacıyla uygulandığının altını çizen Powell, ekonominin temel görümünün olumlu, istihdam piyasasının ise güçlü olduğunu kaydetti.

Powell, bu hafta piyasalarda finansman baskısının yükseldiğini belirterek, faiz oranlarının uygun aralıkta tutulması için gerekli operasyonların uygulanmasına devam edileceğini bildirdi.

Para poltikasında önceden belirlenmiş bir istikametinin bulunmadığını söyleyen Powell, “Fed'in bundan sonra faizlere ilişkin ne yapacağı gelecek verilere bağlı olacak.” diye konuştu.

Komite üyeleri arasında görüş ayrılıklarının bulunduğu yönündeki soruya ise Powell “Fed yetkilileri için bu, zorlu bir muhakeme zamanı.” karşılığını verdi.
ABD ekonomisini ılımlı hızda büyümeye devam etmesinin beklendiğinin altını çizen Powell, ticaretteki belirsizlikler büyümedeki yavaşlamanın nedeni olduğunu vurguladı.

Fed bugün yaptığı açıklamayla politika faizini 25 baz puan indirilerek yüzde 1,75 ? 2,00 aralığına çekti. Politika faiz oranının indirilmesi kararının 3'e karşı 7 oyla alındığı kaydedildi.

"UYGUN ŞEKİLDE HAREKET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Capital Economics ABD Kıdemli Ekonomisti Andrew Hunter, "Fed, eylül ayı toplantısında, politika faizinde 25 baz puan indirime gidebilir" açıklamasında bulunurken, uzmanlar ekim toplantısında daha şahin bir tavır sergileyebilir görüşündeydi.

Öte yandan ING Group Uluslararası Başekonomisti James Knightley de Fed'in muhtemelen 25 baz puanlık bir indirime gideceği öngörüsünde bulundu. Deutsche Bank da Fed'in faiz indireceğini düşünürken bu indirimin 2020'yi de kapsayarak 100 baz puana ulaşacağını ve ABD’de büyümenin de düşeceğini belirtmişti.

PEKİ ALTIN VE KRİPTO PARALAR NASIL ETKİLENİR?

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, geçmiş yıllardaki örneklerde faiz artışlarına rağmen altının yukarı gidebildiğini şu sözlerle anlattı:

“Çünkü bundan önceki dönemlerde de gördük. 2002 ve 2007 döneminde de faizler birden çok daha yukarıya çıkmasına rağmen, yüzde 5'lere doğru gitmesine rağmen altın fiyatları yukarı gitti çünkü reel faizlerde çok yüksek bir hareket olmadı. Yine 2015 sonrası dönemde de altın fiyatlarının yukarıya yönelebildiğini gördük.”

“Ben açıkçası altın fiyatlarında kısa vadede baskı olmasını ama biraz daha orta vadede enflasyonun Fed'in göstereceği hedefe, yani 2022'de yüzde 3'ün altına gelmesini zor görüyorum, 2023'te de çok hızlı gerilemeyebilir. Dolayısıyla reel faizlerdeki yükseliş sınırlı olacaktır. Bu altın için pozitif diye bakıyorum” diyen Manukyan, “1800 dolar ons altında, 22,90 dolar da gümüşte aşılmadığı sürece pozisyon almak için çok acele etmeye gerek yok” değerlendirmesinde bulundu.

“Kripto varlıklar aslında kendisini bu konunun dışında tutmaya çalışıyor olsa da dün net bir şekilde gördük; hisse senedi piyasası yukarı gidince kriptolar da yukarı gitti ama ben yine de orada bu bağlantının çok uzun süreceğini zannetmiyorum” diyen Manukyan, “53 bin dolar aşılmadıkça Bitcoin'de düzeltmenin devam edeceği görüşündeyim ama 2022'de muhtemelen artık regülasyonların (düzenlemelerin) gelmesiyle çok daha net para girişleri olacaktır” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar