Prof. Dr. Dolanbay uyardı! Çikolata kistleri kısırlığa yol açabilir

Prof. Dr. Dolanbay uyardı! Çikolata kistleri kısırlığa yol açabilir
Kayseri Acıbadem Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dolanbay, yaygın olarak çikolata kisti adıyla bilinen endometriozis hastalığı hakkında dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Hastalığın sebepleri tam olarak bilinmese de Dr. Dolanbay genetik faktörlerin ve tesadüfi durumların etkili olduğunu belirtti.

Çikolata kisti, kişinin yeme-içme alışkanlıklarıyla ilişkili değil daha çok genetik ve tesadüfi faktörlere bağlı bir hastalık olarak görülüyor. Dr. Dolanbay, endometriozisin önemli sonuçlarından biri olarak infertiliteyi gösteriyor. Ancak ilaç tedavisi ve koruyucu cerrahi yöntemlerle birçok hastanın doğurganlığını sürdürebildiğini de ekliyor.

aw170719-01.jpg

Hastaların en büyük şikayeti genellikle ağrı olup, bu durum özellikle adet dönemlerinde ve cinsel ilişki sırasında kendini gösteriyor.

Endometriozis, karın içerisinde yapışıklıklar oluşturarak hormon salgısıyla bebek tutunmasını zorlaştırabilir. Dr. Dolanbay, "Endometrioması olan her kadın gebe kalamaz diyemeyiz. Birçok kadın kendiliğinden gebe kalabiliyor, ancak bazıları için gebe kalmak zorlaşabiliyor. Bu durumdaki hastalara yardımcı üreme teknikleriyle destek oluyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar