Prim borcu olan EYT'li emekli olabilir mi? Kritik dilekçe detayını açıkladı! Uzman isim uyardı emekliliğiniz iptal olabilir

Prim borcu olan EYT'li emekli olabilir mi? Kritik dilekçe detayını açıkladı! Uzman isim uyardı emekliliğiniz iptal olabilir
Milyonlarca EYT'linin merakla beklediği düzenleme yasalaştı. Emekli olmak isteyen vatandaşlar SGK önünde kuyruk olmaya başlarken, prim borcu olan EYT'liler için kritik bir uyarı geldi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen EYT düzenlemesi Meclis''ten geçerek Resmi Gazete''de yayımlandı. Kararla birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. EYT ile ilişkin yasa Resmi Gazete''den geçerek yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından SGK müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Ünlü ekonomist Ahmet Kıvanç, prim borcu olan EYT''lileri uyardı. Kıvanç, yaptığı açıklamada "Sigortalı çalışmaya 1997 yılında başladım. 4A’lı olarak 6500 günü tamamladım. Fakat 2022 yılından dokuz aylık Bağ-Kur prim borcum var. Memur arkadaşlar, ''Yapılandırmayı bekle, borcu silerler. Silmezlerse ödersin'' diyor." dedi.

EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL OLABİLİR

''Günümü tamamladım, yapılandırmayı beklemeli miyim? Yoksa ödeyip hemen emeklilik başvurusu mu yapmalıyım?'' sorularına yanıt veren Ahmet Kıvanç "Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekli aylığı bağlayabilmesi için talepte bulunan kişinin kendi sigortalılığından dolayı prim borcunun bulunmaması gerekir. Bu kural sadece prim borcu olan Bağ-Kur’lular için değil, sizin gibi SSK’daki çalışma süresi tek başına emekli olmaya yeterli olup Bağ-Kur prim borcu olanlar için de geçerlidir. Bu nedenle, SSK’daki prim günleriniz emekli olmak için yeterli olsa bile Bağ-Kur prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız. Önceki yapılandırma kanunlarında dört ay içinde ödenmeyen Bağ-Kur prim borçları silindi. Ancak, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan ve gelecek hafta görüşülmesi beklenen yapılandırma kanun teklifinde Bağ-Kur’luların prim borçlarının silinmesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Bununla birlikte, prim borcunu peşin ödeyenler için enflasyon farkının yüzde 90’ı silinmek suretiyle ödeme kolaylığı sağlanacak. Kanunun gelecek hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yapılandırma kanunu kapsamında borcunuzu ödedikten sonra emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. Yapılandırma kapsamında borcunuzu mart ayı içinde ödeyip akabinde emeklilik başvurusu yaptığınızda nisan ayından başlayarak emekli aylığı bağlanır" dedi.

Süreçle ilgili bir diğer merak edilen soru da ''Emeklilik dilekçesini Temmuz''dan önce mi sonrası mı vermek daha avantajlı?'' sorusu oldu. Bu konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Kıvanç, şunları söyledi:

"Emeklilik dilekçesini verme tarihi daha çok yılın son ayları ile sonraki yılın ilk aylarında başvuranlar açısından önem taşımaktadır. Burada kriter, ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına yapılan maaş artışlarının yıllık enflasyon ile milli gelirdeki artışın yüzde 30’undan daha yüksek olduğu yıllarda emeklilik dilekçesi vermek daha avantajlı. Örneğin, 2022 yılında ocak ve temmuz aylarında emekli aylıklarına toplam yüzde 78.86 oranında zam yapıldı. Buna karşılık 2022 yılında enflasyon yüzde 64.27, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) artışı ise yüzde 5.6 olduğu için ocak ve temmuz aylarında yapılan zammın altında kaldı. Bu nedenle emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden sonra veren özel sektör çalışanı SSK’lılar ile Bağ-Kur’luların ilk emekli aylığı, 31 Aralık 2022 tarihinden önce verenlere göre daha düşük olacak. Şu anda 1 Temmuz’dan önce veya sonra vermek emekli aylığında değişiklik yaratmaz. 2024 yılında emekli olmanın avantajlı olup olmayacağı ise ancak yılın son aylarında ortaya çıkar. Kaldı ki emeklilik dilekçesini geciktirmek daha geç emekli aylığı bağlanması anlamına geleceği için kayıp oluşur."

EYT ŞARTLARI NE?

Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar