Uzmanlar artık sinir koruyucu sünneti tercih ediyor

Uzmanlar artık sinir koruyucu sünneti tercih ediyor
Sünnetin mutlaka hijyenik ortamda yapılması gerektiğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, anne ve babaların en çok merak ettiği soruları açıkladı.

Uzmanlar her defasında sünnetin ameliyathane koşullarında yapılmasını öneriyor. Ancak özellikle toplu sünnetlerde bu kurala pek fazla riayet edilmiyor. Bir başka konuda ‘ameliyat’ kelimesinin ebeveynleri tedirgin etmesi.

Sünnetin dini, toplumsal ve kültürel anlamda önemli bir ritüel olarak görüldüğünü belirten Op. Dr. Evren Işık, “Sünnetin sağlık açısından da çeşitli faydaları olduğu biliniyor. Örneğin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gibi sağlık sorunları sonucunda zorunlu olarak da gündeme gelebiliyor” diye konuştu.

Sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu ve mutlaka steril ameliyathane ortamında deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Işık, “Sünnet ve ameliyathane kelimelerinin yan yana olması ebeveynlerde ister istemez bir tedirginlik oluşturabiliyor. Operasyonun süresi, anestezi türü ve iyileşme dönemi ile ilgili çeşitli soru işaretleri olabiliyor. Bu açıdan ebeveynlere içlerinin rahat olması gerektiğini net bir şekilde söyleyebilirim” dedi.

"6 AYLIK OLANA KADAR YA DA 6 YAŞ SONRASINDA”

Op. Dr. Evren Işık “Sünnet genel itibarıyla yenidoğan döneminde, yani bebekler 6 aylık olana kadar ya da 6 yaş ve sonrasında uygulanıyor. Bu zaman dilimi çocuk psikiyatristleri tarafından ideal zaman aralığı olarak tanımlanıyor. Yenidoğan döneminde sünnet, düşük doz lokal anestezi ile, 6 yaşından büyük çocuklarda ise genel anestezi ile gerçekleştiriliyor. Genel anestezi sadece hafif bir uyku oluşturacak ölçüde veriliyor. Sünnetten 3-4 saat sonra hastalarımızı taburcu edebiliyoruz” diye konuştu.

“ARTIK SİNİR KORUYUCU SÜNNET TERCİH EDİLİYOR”

Son yıllarda ‘sinir koruyucu sünnet’ cerrahisine yoğun bir talep olduğunu belirten Op. Dr. Evren Işık, “Sinir koruyucu cerrahi, hatalı sünnetin yol açabileceği olumsuzlukları da ortadan kaldırıyor” açıklamasında bulundu.
Söz konusu operasyonda kendiliğinden eriyen dikişler kullanılyor. Dolayısıyla iyileşme sürecinin ardından dikişlerin alınması gibi bir gereklilik gündeme gelmiyor. İyileşme süreci son derece hızlı seyrediyor ve bu süreçte şikâyetler de minimal düzeyde oluyor…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar