Kronik böbrek hastalığında dengeli beslenme önemli

Kronik böbrek hastalığında dengeli beslenme önemli
Nefroloji Uzmanı Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, kronik böbrek hastalığında beslenmenin kritik önemini vurguladı.

Dr. Feyza Bayrakdar Çağlayan, "Hastalığın evresine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden, bir doktor ve diyetisyen tarafından takip edilmeli ve böbrek fonksiyonları değiştikçe yeniden düzenlenmelidir. Böbrekler için mucizevi besinler bulunmasa da, dengeli ve düzenli beslenmeyle böbreklerimizi koruyabiliriz" dedi.

Dr. Çağlayan, her gün doğru miktarda protein, kalori, vitamin ve mineral almanın önemini vurgulayarak, "Sağlıklı beslenme, fiziksel olarak aktif kalmak ve tüm ilaçlarınızı düzenli olarak almak, sağlıklı bir yaşamın temel taşları. Ancak böbrek hastalığı olan bireyler için standart bir beslenme planı olmadığını belirtmek önemli" şeklinde konuştu.

Beslenmede protein, sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum dengesine dikkat çeken Çağlayan, "Böbrek fonksiyonuna ve diğer faktörlere bağlı olarak, kişinin yemek seçenekleri zamanla değişebilir. Özellikle böbrek hastalığı olan kişilerin bu besin öğelerini dengelemesi önemlidir. Doğru miktarda yemek yemek, vücuttaki atıkları ve sıvı birikimini kontrol altında tutabilir" ifadelerini kullandı.

Protein, sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum alımının önemine vurgu yaparak, "Aşırı protein alımı, kanınızdaki atık birikimine ve böbreklerinizin yeterince temizleyememesine neden olabilir. Aynı şekilde, çok fazla sodyum ödeme, tansiyon problemlerine ve kalbinizin zorlanmasına yol açabilir. Potasyum, fosfor ve kalsiyum dengesini korumak da önemli" dedi.

Son olarak, kronik böbrek hastalığında düzenli beslenmenin önemini vurgulayan Çağlayan, "Hastalığın evresine bağlı olarak değişen beslenme ihtiyaçlarını takip etmek için doktor ve diyetisyenle işbirliği yapılmalıdır. Bu sayede, dengeli ve düzenli bir beslenmeyle böbreklerimizi koruyabiliriz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar