Ekonomist Onur Çanakçı Eylül’ü işaret etti: Düşecek!

Ekonomist Onur Çanakçı Eylül’ü işaret etti: Düşecek!
Günboyu’nun ekonomi yazarı Onur Çanakçı, bugünkü köşesinde dışarıdan gelen paralara ve pansuman tedbirlere değindi. Çanakçı ayrıca eylül ayına işaret etti.

ONUR ÇANAKÇI: DÜŞECEK!

Ekonomi yazarı Onur Çanakçı, bugünkü köşesinde güncel ekonomik durumu geldi.

Dışarıdan gelen paralara ve pansuman tedbirlere de değinen Çanakçı, eylül ayına işaret etti.

Onur Çanakçı şunları aktardı:

“Katar''dan para gelecekti, olmadı, Körfez ülkeleri ile anlaşmalar yapıldı, bozuldu, darbenin finansörü dediğimiz BAE "dağ" dediler o da fare doğurdu. Kaldık mı yine baş başa. Baktı ki AKP dışarıdan borçlanma artık hayal, iç borçlanmaya gözünü dikti. Arkadaş bankalar veya firmalar ha keza şahıslar üzerinde polisiye tedbirlerle ülke yönetemezsin. Ekonomiyi toparlayamazsın. Ülkenin kalbi olan bir nükleer enerji santralini Rusya''ya verdin, bu tehlikeli işe girdin, hangi akla hizmet? 15/20 milyar dolar için mi. Senin bir aylık dış ticaret açığın zaten 10-11 milyar dolar. 6 ayda toplam 62 milyar dolar olmuş. Cari açığın 30 milyar dolara dayanmış. 2023 Nisan ayına kadar 182 milyar dolar ödemen var. Sana Rusya''dan gelecek olan 15/20 milyar dolar neye yarar. Anlık pansuman, ayakta tedavi. Düşünün ki 10 aylık birikmiş ev kiranızın 2 ayını ödemek için kanun dışı bir işe girer misiniz? Tabii ki girmemelisiniz. Aynısını İran''da yaşadık. Reza Zarrab ile ambargo delmenin cezasını hep beraber gördük, Halkbank davaları halen devam ediyor, bakanların aldığı söylenen rüşvet ve dünyanın gözü önünde yaşanan kepazelik de cabası. Gelelim günümüze... Merkez Bankası düşürdüğü faiz ile aklıselim herkese kafa tutarcasına beyaz olan duvara kırmızı demeye devam etti. Rekabetçi serbest kur politikası güdülerek ihracat gelirini arttırma hedefi ile doların önünü açan MB bir taraftan da arka kapı satışları ile doları baskılayarak anlamsız bir paradoksa imza atıyor. Düşürülen %13''lük faizin vatandaşa faydası yok. Bizim sadece politika faizimiz Müslüman, diğerinde Nas yok. Hâlâ bu millet %40 ile kredi almaya çalışıyor. Nerede Nas.!!? Madem Nas var, o zaman 0 (sıfır) yapsaydık faizi. Tabanı konsolide edebilme adına bir ülkeyi iflasa sürüklemenin adını da yeni model ekonomi koymuşlar.

‘KEMERLERİNİZİ SIKI BAĞLAYIN’

Tek adam rejimine geçtiğimiz günden bugüne 12.500 USD olan kişi başı millî gelir 9.000 USD''ye düştü. Dış borç 453 milyar dolar oldu. İşsizlik, istihdam eksikliği, enflasyon, döviz kurları patladı gitti. "Verin yetkiyi, görün etkiyi" cümlesi Türkiye''nin önündeki 20 yılına mal oldu. Artık Merkez Bankası bankalara ayar çekiyor. İstediğine kredi veriyor, istediği sektörü fonluyor, oranları ve vadeleri ayarlıyor. Yani banka yönetimi ve hissedarlarının işlerine artık karışmaya başladılar. BDDK''nın başlattığı kambiyo kontrolü, şimdi Merkez Bankası''nın bankacılık sektörüne olan müdahalesi, kredi musluklarının kendi istedikleri kovaya doğru akma eğilimini hazırlamaları gösteriyor ki, artık seçim ekonomisi hazırlanıyor. ABD, Maliye Bakan Yardımcısı 2 ay önce gelip, ilk uyarısını yaptı Rusya konusunda. Rusya''nın banka ayağı olmamamız konusunda bize ilk uyarıyı yaptı. 2 gün önce de yazılı olarak bunu biraz daha sert bir biçimde yineledi. Bizim Rusya''nın banka bacağı olmamız Avrupa''nın işine geliyor, çünkü Avrupa da suya sabuna dokunmadan ticaretine devam ediyor bir şekilde. Durumdan rahatsız olan ABD yönetimi eğer 3. uyarı olmadan bir yaptırım uygularlarsa, bilin ki buna dayanacak bir gücümüz veya mücadele edecek bir birikimimiz yok. Doları durdurmak için artık elimizde bir argüman veya yeni bir ürün yok, çünkü ekonomi kanadının çıkarttığı başta KKM olmak üzere, tüm sözde çözümlerin sadece zaman satın almaya yönelik bir hamle olduğunu, pragmatik değil, palyatif bir çözüm olduğunu gördük. Bugün tam 190 milyar dolar arka kapı satışı ile satıldı. Kime kaç puandan bilmiyoruz. Emisyon ile ilgili bilgilendirilmiyoruz. Ülke resmen AKP''nin soktuğu kapkara tünelde önünü görmeden koşturuluyor. Bir de yalanları var ki "aynı gemideyiz, gemi batarsa hepimiz zarar görürüz" diyorlar. Halk kürek çekiyor, lüks kamaralarda AKP ve oligarkları kurulmuş sefa sürüyor. Gemi batarsa düzenleri bozulacak, asıl mesele bu. Çok daha hafif olan 2017 Papaz krizini ve yaptırımlarını hatırlayın. Dolar 4.40''tan 7.50''ye çıktı. Olan yine halka oldu, inadın faturasını bu millet borçlanarak ödedi. Ama şimdi biraz daha farklı bir durumdayız. 2017 MB rezerv, 40 milyar dolar ARTI''dayken, şimdi 60 milyar dolar EKSİ''de. Kara Eylül geldi çattı... Kemerlerinizi daha da sıkı hale getirin, çünkü düşüyoruz...”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar