Omicron ilk orada tespit edilmişti! Salgında pik noktası geçildi

Omicron ilk orada tespit edilmişti! Salgında pik noktası geçildi
Koronavirüsün Omicron varyantının ilk tespit edildiği Güney Afrika'da salgında 4.dalganın atlatıldığı, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı açıklandı. Uzmanlar '4 haftada pik, 2 haftada hızlı bir yavaşlama oldu’dedi.

Koronavirüsün Omicron varyantı 24 Kasım'da ilk kez Güney Afrika'da tespit edilmiş ardından dünyaya hızlı yayılmıştı. Delta'dan daha bulaşıcı varyant Avrupa başta olmak üzere Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde vaka rekorunu da beraberinde getirmişti. Dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle ülkeler önlemlerini sıkılaştırdı hatta Dünya Sağlık Örgütü Delta ve Omicron varyantının bir arada "tsunami" etkisi yaratabileceği konusunda uyardı. Omicron'un ilk kez tespit edildiği Güney Afrika'dan umut veren bir açıklama geldi. Ülkede, yeni varyant kaynaklı 4. dalgada zirvenin geride kaldığı düşüncesiyle bazı kısıtlamalar kaldırıldı.

MASKEYE DEVAM

Hükümet kabine toplantısı sonrası salgının gidişatı, aşılanma oranları ve hastanelerdeki kapasite durumunu göz önüne alarak kısıtlamalarda değişikliğe gidildiğini duyurdu. Açıklamada “Bütün işaretler ülkede ulusal seviyede 4.dalgada zirvenin geride kaldığını gösteriyor” dendi. Ayrıca Omicron varyantı yüksek oranda bulaşıcı olsa da önceki dalgalara göre hastaneye yatış oranlarının daha düşük olduğuna dikkat çekildi. BBC'nin haberine göre, Güney Afrika şu anda 5 dereceli Kovid-19 kısıtlamalarının en düşük seviyesinde. Ülkede gece sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. İç mekânlarda toplanma sınırı 1000, dış mekânlar içinse 2000 kişi olarak duyuruldu. İçki dükkânları 23:00’ten sonra da satış yapabilecek. Halka açık yerlerde maske takma zorunluluğu ise devam edecek. Sağlık bakanlığı verilerine göre 20 Aralık haftasında vaka sayıları bir önceki haftaya göre yüzde 29.7 azaldı. Güney Afrika 3.5 milyona yakın vaka ve 91 bin can kaybıyla Afrika’da salgından en kötü etkilenen ülkelerden biri.

"ANİ BİR SEL GİBİYDİ"

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi'nden Fareed Abdullah da "Omicron kaynaklı dördüncü dalganın yükselişi, pik yapışı ve sonra yavaşlaması sersemleticiydi. Dört haftada pik ve iki haftada da hızlı bir yavaşlama. Bu Omicron dalgası Tshwane şehrinde bitti. Dalgadan öte ani bir sel gibiydi" dedi. ABD ve Avrupa'da günlük Kovid vakaları salgın boyunca görülmemiş rekorlar kırarken dünyanın başka ülkelerinde de Güney Afrika'ya benzer bir trend oluşması öngörülüyor.

AVRUPA'DA YENİ REKOR

Dünyanın pek çok ülkesi Omicron varyantı ile mücadelesini sürdürüyor. İşte gelişmeler:
İsrail’de Sağlık Bakanlığı yetkilileri ülkede dördüncü doz Kovid-19 aşısını onayladıklarını açıkladı. Perşembe günü ülkede eylül ayından bu yana en yüksek vaka sayısı bildirildi.

Fransa arka arkaya iki gün 200 binden fazla vaka tespit edildiğini duyurdu.

Hindistan’da vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle tüm büyük şehirlerde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yunanistan’da son 24 saatte 35 bin 580, İtalya’da ise 126 bin 888 yeni vakayla salgının başından bu yana günlük en yüksek vaka sayısı kaydedildi.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar