O ilçede kurban satışı yasaklandı! Tam da Kurban Bayramı öncesi korkutan gelişme

O ilçede kurban satışı yasaklandı! Tam da Kurban Bayramı öncesi korkutan gelişme

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Turgutlu Mahallesi'ndeki bir çiftlikte, 5 büyükbaş hayvanda şap hastalığı tespit edildi. Bu durum üzerine, 10 kilometrelik bir alan içinde kurban satışı yasaklandı.

Seferihisar'ın Turgutlu Mahallesi'ndeki bir çiftlikte şap hastalığı tespit edilmesiyle birlikte, 10 kilometrelik alanda kurban satışı yasaklandı.

Bu yasak, Seferihisar'ın komşusu Urla'nın bazı bölgelerini de kapsıyor. Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet başkanlığındaki komisyon, kurban satışının İçmeler Mahallesi eski Top Sahası ve Zeytinalan Mahallesi'nde belirlenen yerlerde yapılacağını duyurdu.

kapak-211702.jpg

Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Fatih Yıldız, konu hakkında bilgi verdi. Yıldız, Seferihisar ilçesi Turgutlu Mahallesi'ndeki büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine, Urla'da önceden belirlenen garaj arkasındaki kurban satış yerinde satış yapılmayacağını açıkladı.

15 GÜN SÜRE İL GİRİŞ ÇIKIŞ YASAK

Yıldız, Urla'nın Bademler, Hacı İsa, Altıntaş, Kuşçular, Ovacık, Sıra, Yenikent, Naipli, Camiatik, Yenice, Yelaltı, Yaka ve Rüstem mahallelerinin gözetim bölgesinde olduğunu belirterek, bu mahallelerde halk sağlığı açısından 15 gün süreyle hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını söyledi.

640b33d04e3fe11ba83d28e3.webp

Alınan karar doğrultusunda, İçmeler Mahallesi eski Top Sahası ve Zeytinalanı Kahveler Durağı karşısında kurban satış yerleri kurulacağı bildirildi.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen viral bir enfeksiyon. Kronik durumlarda, özellikle zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme neden olur ve genellikle et, süt ve iş gücü kayıplarına yol açar.

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, bu hastalığı bildirilmesi zorunlu hastalıklar arasında sınıflanıyor. Hastalığın ölüm oranı düşük olmasına rağmen, bulaşma oranı oldukça yüksek, yani öldürücü olmasa da sürüler veya bölgeler arasında hızla yayılır. İnsanlara bulaşma riski düşük olmasına rağmen, şap hastalığı zoonotik bir hastalık olarak kabul ediliyor.

İlgili Haberler