New York borsası günü karışık seyirle kapattı

New York borsası günü karışık seyirle kapattı
New York Borsası, salı günü açıklanacak enflasyon verileri öncesinde karışık bir seyir izleyerek günü tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 120 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 0,33 artışla 38.797,38 puana yükseldi ve rekor kırdı. S&P 500 endeksi yüzde 0,09 düşüşle 5.021,84 puana gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,30 azalarak 15.942,55 puana indi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını belirleyen enflasyon verisinin öncesinde, piyasalarda karışık bir seyir gözlendi.

New York Fed'in Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Amerikalıların kısa vadeli enflasyon beklentisi ocak ayında değişmeden yüzde 3 olarak kaldı ve son 3 yılın en düşük seviyesini korudu. Gelecek 3 yıllık süreyi kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e gerileyerek Mart 2020'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Analistler, salı günü açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcıların odak noktasında olduğunu belirterek, aylık enflasyonun yüzde 0,2 ve yıllık enflasyonun yüzde 2,9 olacağını tahmin ediyor.

Fed'in faiz indirimine ilişkin ipuçları için banka yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, faiz indirimine ilişkin tahminlerin erken olduğunu belirtti ve enflasyonla mücadelede devam eden risklere işaret etti.

Makroekonomik verilere göre, ABD federal hükümetinin ocak ayındaki bütçe açığı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43 azalarak 22 milyar dolara geriledi. Ancak 2024 mali yılının ocak ayında toplam bütçe açığı yüzde 16 artarak 532 milyar dolara yükseldi.

Kurumsal açıdan, ABD'li çip üreticisi Nvidia, pazartesi günü kısa süreliğine Amazon'u geride bırakarak piyasa değeriyle dikkat çekti. Ayrıca, petrol ve doğal gaz şirketi Diamondback Energy'nin hisseleri, Endeavor Energy Resources ile birleşme anlaşması imzalaması sonrasında yüzde 9'un üzerinde değer kazandı.

Kripto para piyasasında ise Bitcoin'in fiyatı, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına olan ilginin devam etmesiyle Aralık 2021'den bu yana ilk kez 50 bin doların üzerine çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar